Welkom bij Deurwaarders Collectief Nederland

Alarmknop voor deurwaarders

alarmknopEr zijn al vaker proeven mee gedaan, in het buitenland zijn er positieve ervaringen: de alarmknop voor deurwaarders. Op het moment dat er agressie (dit komt steeds vaker voor) tegen de deurwaarder dreigt te ontstaan, kan de deurwaarder op een knop drukken. Bij een centrale waar de melding wordt ontvangen kan het gesprek worden gevolgd en de locatie van de deurwaarder worden vastgesteld. De centrale schakelt zo nodig vervolgens de politie in. Lees hier en ook hier verder.

 

Bang voor blauwe envelop

blauwe envelopDe Belastingdienst maar vaak ook gemeenten gebruiken de “beruchte blauwe envelop” om schriftelijk te communiceren over belastingzaken. Mensen met financiële problemen durven deze enveloppen bijna niet meer te openen. Lees hier verder.

 

   

Inzagerecht vanaf 2021 voor gemeenten

woningen1Gemeenten mogen vanaf 2021 in de bestanden van woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars kijken om te zien of iemand betalingsachterstanden opbouwt. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken wil zo de schuldhulpverlening verbeteren. Lees hier verder.

   

Koffer tegen armoede

kofferZo'n 60.000 Rotterdamse huishoudens leven in armoede, een vijfde van alle huishoudens. Meer dan de helft daarvan zelfs langer dan vier jaar. De schaamte en stress over armoede is groot, waardoor het praten over financiële problemen moeilijk is. De gemeente Rotterdam heeft een koffertje ‘Geld enzo’ ontwikkeld waardoor het voor hulpverleners makkelijker wordt om het gesprek over armoede aan te gaan. Lees hier verder.

   

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

rijksoverheidHet voorstel tot wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening is door staatssecretaris van Ark naar Tweede Kamer gestuurd. De wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening is een van de maatregelen uit de brede schuldenaanpak van het Kabinet. Na de wijziging, die op 1 januari 2021 in moet gaan, mogen hulpverleners zelf gegevens verzamelen en registers raadplegen. Lees hier verder.

   

De deurwaarder versus de schuldenaar

deurwaardersmapOnderzoeksbureau Markteffect deed op verzoek van Flanderijn een onderzoek over de vraag  hoe Nederlanders tegen deurwaarders aankijken. Daarbij werd de vraag voorgelegd aan zowel zij die eens een deurwaarder aan deur hebben gehad maar ook bij mensen zonder “praktijkervaring”. Lees hier verder.

   

Regels kwijtschelding niet voor iedereen gelijk

kwijtschelding (2)Volgens politieke partij 50-plus vissen mensen met een AOW-uitkering bij de aanvraag voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen regelmatig naast het net. Wie wat spaargeld heeft, moet dat bedrag eerst aanspreken alvorens in aanmerking te komen voor kwijtschelding van gemeentelijke lasten. Maar het bedrag dat men aan spaargeld nog mag hebben, ligt voor mensen met AOW veel lager dan voor mensen die moeten leven van bijzondere bijstand. Dat is een vorm van leeftijdsdiscriminatie. Zo stelt deze partij. Lees hier verder.

   

Pagina 9 van 31