Welkom bij Deurwaarders Collectief Nederland

Beroepsorganisatie uit zorgen via het FD

kbvgMet een tweetal interviews in het Financieele Dagblad uit Wilbert van de Donk (voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders - KBvG) zijn zorgen over de terugloop van de omzet van gerechtsdeurwaarders en over het feit dat de helft van alle gemeenten geen informatie deelt over huishoudens met problematische schulden. Dhr. van de Donk is jaarlijks een van de sprekers tijdens het DCN-jaarsymposium/de studie- en actualiteitendag. Ook op woensdag 02 oktober 2019 zal hij het woord voeren en de actualiteiten van dat moment en de nabije toekomst toelichten.
 

Handboek Civiele Beschermingsmaatregelen

handboekHet nieuwe Handboek Civiele Beschermingsmaatregelen is uit. Een boek waarin op overzichtelijke wijze alle relevante onderwerpen van bewindvoering in de dagelijkse werkpraktijk worden behandeld. Het boek is een uitstekende voorbereiding op het examen voor het Branchediploma Bewindvoerder van de stichting Exameninstelling Schuld en Inkomen. Daarnaast is het handboek ook bijzonder interessant voor curatoren, mentoren, schuldhulpverleners, deurwaarders en andere professionals en vrijwilligers betrokken bij financiële zorgverlening. Voor meer informatie en bestelling, lees hier verder.

   

Geschil over kosten E-court

deurwaardersmapEen uitspraak van de tuchtrechter zou de weg voor tienduizenden mensen kunnen openen om ten onrechte betaalde deurwaarderskosten terug te vorderen. Zo stelt de organisatie voor sociaal raadslieden LOSR. Volgens de Kamer voor gerechtsdeurwaarders in Amsterdam bracht deurwaarder R. van Etten (GGN) kosten in rekening terwijl dat niet mocht. Zijn kantoor riep mensen op voor e-court, de digitale geschillen-beslechter die concept-vonnissen produceert voor de rechtbank. Bij die oproep voor e-court werden 'ambtelijke kosten' in rekening gebracht, zoals een deurwaarder die in rekening mag brengen bij een oproep om voor de kantonrechter te verschijnen. De tuchtrechter oordeelde dat bij een oproep voor e-court en een oproep voor de kantonrechter de deurwaarder niet dezelfde rechten op 'ambtelijke kosten' kan claimen. Bij zo'n 33.000 mensen zou ten onrechte ongeveer honderd euro in rekening zijn gebracht bij een oproep voor e-court. Beide partijen in het geding overwegen in appel te gaan tegen de uitspraak.

   

Gereduceerde boete voor incassobureau

rechtbankIncasseerder Credit Invest, ook wel bekend als de Nederlandse Incassocentrale, is in 2018 door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) veroordeeld tot het betalen van een bedrag van 375.000 euro als boete voor het agressief innen van vage nota’s. De rechter oordeelde met 365.000 euro uiteindelijk iets milder, de directeur moet een boete van 38.500 betalen in plaats van de geëiste 40.000 euro. Het is nog niet bekend of Credit Invest tegen de uitspraak in hoger beroep gaat.

   

Bijzondere bijvangst

politieEen deurwaarder die, vergezeld door agenten, beslag ging leggen op de inventaris van een horecagelegenheid aan de Larenseweg in Hilversum, trof in de schuur een illegaal gokhuis aan. Ook op de eerste verdieping van het pand was om ruimte ingericht voor gokactiviteiten. De financiële recherche heeft de zaak verder in onderzoek genomen, er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

   

Verbeterpunten rijks-incassostelsel

beslag auto (4)Onderzoekers van markt- en beleidsonderzoekbureau Panteia, komen met een voorstel om beslagleggingen door overheids- en gerechtsdeurwaarders in hetzelfde beslagregister op te nemen. Het samenvoegen van inningen door overheden en civiele partijen in het gerechtelijk schuldhulptraject is ook een van de aanbevelingen. Zo valt te lezen in een publicatie in Binnenlands Bestuur 

 

   

Onterecht beslag gelegd

geen saldoTijdens een gehouden audit bij een gerechtsdeurwaarders-kantoor kwamen zaken aan de orde welke voor de KBvG aanleiding waren om een klacht in te dienen bij de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders. De deurwaarder acht de KBvG niet bevoegd. Lees hier verder.

   

Pagina 23 van 25