Steun hield half miljoen huishoudens uit energiearmoede

De steunmaatregelen vanuit de overheid hebben vorig jaar naar schatting bijna 500.000 huishoudens behoed voor energiearmoede. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO na gezamenlijk onderzoek. Ook dankzij besparingen op het verbruik lag het percentage huishoudens dat een aanzienlijk deel van het inkomen kwijt was aan de hoge energieprijzen in 2022 en 2023 lager dan in 2019, ver voor de energiecrisis. Lees hier verder.

 

Probleemschulden kosten jaarlijks 8,5 miljard

Problematische schulden van huishoudens kosten de maatschappij jaarlijks op zijn minst 8,5 miljard euro, of ongeveer 1 procent van het bruto binnenlands product. Het gaat zelfs om een ‘stevige onderschatting’, blijkt uit onderzoek in opdracht van ambtenaren van verschillende ministeries. Niet alle kosten zijn immers in geld uit te drukken, en sommige zaken zijn buiten beschouwing gelaten. Lees hier verder.

 

Deurwaarder als het niet anders kan

Er moet meer oog komen voor de menselijke maat, vindt het kabinet. Een paar jaar geleden is dan ook een samenwerkingsverband gestart met de grote uitvoeringsorganisaties, zoals CJIB, CAK, UWV, DUO, RVO, SVB en Belastingdienst, om te werken aan een verantwoorde inning en incasso van overheidsvorderingen. Via het Programma Clustering Rijksincasso (CRI) is een eerste stap genomen door incasso via gerechtsdeurwaarders te bundelen, waarbij CJIB de trekker is. Lees hier verder.

Hoge maatschappelijke kosten van schulden vragen om stevige aanpak

Hoge schulden hebben niet alleen grote gevolgen voor de persoon met een betalingsachterstand, maar leiden ook tot hoge kosten voor de samenleving. Er zijn wezenlijke aanpassingen nodig om te zorgen dat minder mensen door schulden in de problemen komen. Dat staat in het Interdepartementale Beleidsonderzoek (IBO) naar problematische schulden. Het rapport ‘Naar een beter werkende schuldenketen’ is zonder politieke sturing opgesteld en op 27 juni jl. naar de Tweede Kamer verstuurd. Lees hier verder.

Zakenman Roger Lips veroordeeld voor faillissementsfraude, schuld loopt op tot 757 miljoen

De voormalig vastgoedmagnaat Roger Lips werd op vrijdag 28 juni veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij grootschalige faillissementsfraude. De straf komt na jaren van onderzoeken en rechtszaken waarin zijn financiële praktijken onder de loep werden genomen. Lips was eigenaar van een vastgoedimperium dat in 2013 instortte. Volgens het Openbaar Ministerie begon Lips met ‘het grote schuiven met miljoenen’ voordat ABN Amro hem in 2013 persoonlijk failliet liet verklaren. Dit faillissement leidde tot een kettingreactie van faillissementen van gerelateerde bedrijven. Terwijl zijn vastgoedimperium op instorten stond, werkten Lips en zijn vrouw achter de schermen om miljoenen euro’s weg te sluizen. In totaal wisten ze 11 miljoen euro te verduisteren. Het faillissement van de meer dan honderd bedrijven van Lips is een van de grootste in ons land. Slechts weinig deurwaarders kregen vat op Lips en konden hun vorderingen geheel of gedeeltelijk verzilveren. Lees hier,  hier en ook hier verder.

ADVOCATEN UITGERUST MET NOODKNOP

Negentien advocaten zijn in 2023 uitgerust met een noodknop, waarmee met één druk op de knop verbinding tot stand komt met een alarmcentrale. Dat meldt minister Weerwind aan de Tweede Kamer, in een rapport over de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Lees hier verder.

Minder vaak chemotherapie voor patiënt met lager inkomen

Patiënten met een lager inkomen ondergaan minder vaak een tumorgerichte behandeling dan mensen met een hoger inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). En als ze wel worden behandeld, bijvoorbeeld bij uitgezaaide dikke darmkanker, krijgen ze minder vaak chemotherapie om de kanker af te remmen. Lees hier verder.

Dienst Toeslagen attendeert 150.000 huishoudens op mogelijk recht op zorgtoeslag

Het kabinet vindt het belangrijk dat mensen de toeslagen krijgen waar zij recht op hebben. Toeslagen zijn voor veel mensen onmisbaar om elke maand financieel uit te komen. Daarom is het ook belangrijk dat mensen de toeslagen waar zij gebruik van kunnen maken, ook echt aanvragen. Op verschillende momenten in het jaar acties om mensen te informeren over toeslagen. 150.000 huishoudens ontvangen deze week een brief van Dienst Toeslagen om hen erop te wijzen dat ze mogelijk nog toeslag over 2023 kunnen krijgen. Lees hier verder.

 

Wel geflitst, geen boete: 75.000 snelheidsovertreders vrijuit

Bij 556 snelheidscontroles vorig jaar in het oosten van Brabant is op grote schaal geflitst, maar zijn nooit boetes opgelegd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Justitie loopt daardoor een bedrag van meer dan 5 miljoen euro mis. Lees hier verder.

Betere schuldhulpverlening nodig voor mensen met schulden

Veel mensen met schulden maken geen gebruik van de schuldhulpverlening in hun gemeente. Ze weten de weg naar het juiste loket niet of laat te vinden, schamen zich voor hun problemen of zijn bang om de controle over hun financiële situatie te verliezen. Van de mensen die wel gebruik maken van hulp valt een deel tijdens het traject uit. Met als gevolg dat financiële problemen groter worden en oplossingen verder uit het zicht raken. Lees hier verder