juni 2018 archief

Grote veranderingen voor inbeslagnames op komst

beslag autoMinister Dekker (voor Rechtsbescherming) wil voorkomen dat mensen met schulden in een uitzichtloze situatie belanden. Ook als er beslag wordt gelegd op een bankrekening moet iemand geld overhouden om eten te kopen en de huur te betalen. Met het oog hierop heeft de minister  een wetsvoorstel opgesteld, dat voor advies naar verschillende instanties is gestuurd. Het voorstel sluit aan bij de inzet van het kabinet om het aantal problematische schulden terug te dringen en mensen met schulden effectiever te helpen. De bewindsman stelt voor om ook bij beslag op een bankrekening een deel van het tegoed hiervan te vrijwaren, zodat de schuldenaar in zijn levensonderhoud kan blijven voorzien. Deze zogeheten beslagvrije voet geldt al voor beslag op het loon of de uitkering van de schuldenaar, maar nog niet voor bankrekeningen.

Beslagvrije voet aangepast

geld 1Wanneer beslag is gelegd op het inkomen (salaris/uitkering) wordt een beslagvrije voet vastgesteld. De deurwaarder kan alleen dat deel van het inkomen dat boven de beslagvrije voet uitkomt in beslag nemen. Eenvoudig gezegd bedraagt de beslagvrije voet in beginsel 90% van de toepasselijke bijstandsnorm. Daarnaast wordt in de beslagvrije voet rekening gehouden met woonkosten, premie ziektekostenverzekering en mogelijk andere inkomsten van de schuldenaar en zijn/haar eventuele partner. Het deel boven de beslagvrije voet wordt door werkgever of uitkerende instantie aan de deurwaarder overgemaakt, totdat de volledige schuld is voldaan. De werkgever of de uitkerende instantie is verplicht hieraan mee te werken.

Recordaantal aanmeldingen voor schuldhulp

Het aantal mensen dat een beroep heeft gedaan op schuldhulpverlening, is flink toegenomen. Jasper van Dijk (lid Tweede Kamer) stelde hierover vragen. Staatssecretaris van Ark reageerde. Lees hier verder.

Directeur Nibud vertrekt

Gerjoke Wilmink neemt na 18 jaar afscheid van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Onder haar leiding is het Nibud uitgegroeid tot het bekendste onafhankelijke kennis- en adviescentrum over de Nederlandse huishoudfinanciën. Per 01 september 2018 verruilt zij het Nibud voor Alzheimer Nederland, waar zij in dienst treedt als directeur-bestuurder. Zij volgt hiermee Gea Broekema-Prochazka op …

Lees verder

Betalen tot de laatste cent

Voor het niet betalen van een nota van negen euro voor het in de lucht houden van een website, werd na het toezenden van maar niet reageren op herinneringen en aanmaningen een deurwaarder ingeschakeld. Bij de rechtszaak welke uiteindelijk volgde, werd de gedaagde veroordeeld voor het betalen van een bedrag van acht eurocenten in verband …

Lees verder

Bezoek deurwaarder niet gewaardeerd

Een deurwaarder die op 12 juni bij een woning in de Grient, een woonwijk van de gemeente Etten-Leur, stukken wilde betekenen, kon niet rekenen op een enthousiast onthaal door de bewoner. De deurwaarder werd hardhandig de tuin uitgewerkt en liep daarbij lichte verwondingen op. De 54-jarige bewoner is door de politie aangehouden.

Waarschuwing! Geen email van Belastingdienst!

Oplichters proberen wederom met een valse email geld af te troggelen van niet oplettende burgers. Met een bericht dat er ten onrechte een bedrag is ontvangen en dat dit nu terug moet worden gestort, wordt getracht mensen te bewegen een betaling te doen.  Dat er niet betaald wordt moet vanzelfsprekend zijn, verder stuurt de Belastingdienst …

Lees verder

Geen verruiming vermogensmaximum bij aanvraag kwijtschelding

In de situatie dat er volgens een vastgestelde berekening te weinig financiële middelen overblijven, kunnen burgers voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen in aanmerking komen. Bij de beoordeling van een aanvraag wordt ook rekening gehouden met een aanwezig vermogen, gemeenten hadden de mogelijkheid kunnen krijgen om de bovengrens van het vermogen aan te passen, maar dat …

Lees verder

Klachten over incassobureaus

De Consumentenbond waarschuwt voor incassobureaus die consumenten op een agressieve manier benaderen over vage diensten. Angst en misleiding voeren daarbij de boventoon, geadviseerd wordt niet te betalen maar om aangifte te doen. Deurwaarderskantoren zijn, voor zover bekend, hierbij niet betrokken. In België werd wel een deurwaarder op de vingers getikt, hij hield zich bezig met …

Lees verder

DNB mengt zich in contant geld discussie

De Nederlandse Bank (DNB) wil zich de komende jaren extra inspannen om ervoor te zorgen dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft. Bij diverse gemeentehuizen kan niet meer contant worden betaald, voorkomen moet worden dat dit op termijn in winkels ook niet meer mogelijk is. Ouderen welke nog wel veelvuldig gebruik maken van contante betalingen, kunnen …

Lees verder