10 juli 2016 archief

Gemeente in de rol van schuldbemiddelaar?

hulp bij schuldenMensen die schulden hebben moeten daarvoor niet meer te maken krijgen met het CJIB, maar met de gemeente waarin ze wonen. De gemeente moet de schulden overnemen en handelt de zaken af met de schuldeisers. De schuldenaar betaalt zijn/haar schulden aan de gemeente. Dat is althans het voorstel van de Amsterdamse wethouder Vliegenthart (SP) Mocht deze overname goed werken, dan kan de gemeente ook de schulden van de Belastingdienst, DUO en UWV overnemen. De PvdA Tweede Kamerfractie ziet wel wat in het voorstel, de VVD is mordicus tegen. Laatst genoemde partij vreest dat het door de gemeente betaalde geld niet bij de schuldenaren zal worden geïnd en dat uiteindelijk de belastingbetaler het kind van de rekening zal worden.

Ook bewindvoerders geïnteresseerd

Naast de traditionele grote interesse van deurwaarders om de DCN studie- en actualiteitendag bij te wonen, valt dit jaar ook het aantal bewindvoerders op dat inmiddels heeft ingeschreven. De opzet van het programma is weer zodanig, dat zowel de financiële hulpverlening bij mensen met schulden als incasserende partijen zich aangesproken kunnen voelen om de studiedag …

Lees verder

CJIB buitenspel gezet

De gemeenten Amsterdam en Den Haag gaan de boetes die gemeentelijke handhavers uitschrijven, zelf innen.  Vanaf 01 januari 2017 worden geen strafbeschikkingen meer uitgedeeld, maar bestuurlijke boetes. Dit gebeurt b.v. bij afval op straat gooien en het gebruik van softdrugs in het openbaar.  De opbrengst vloeit naar de gemeentekas, in Amsterdam levert dat naar verwachting …

Lees verder

Eigen schuld of niet

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) tracht in een 96-paginadik rapport uit te leggen in hoeverre problematische schulden verwijtbaar zijn aan de schuldenaar. Een lijvig en interessant rapport, een oplossing voor de schuldenproblematiek kan hiermee niet worden bereikt.

Poolse verkeersovertreders eindelijk ook de klos

Vanaf dit jaar is het mogelijk dat Poolse verkeersovertreders met een Poolse kenteken, een flitsboete kunnen krijgen. Tot en met 2015 werden deze foto’s weggegooid aangezien het verhalen van deze boetes niet mogelijk was. Een derde van de dit jaar opgelegde boetes is inmiddels betaald. In het eerste halfjaar werden aan Poolse overtreders 48.000 flitsboetes …

Lees verder

“Superdeurwaarder” in de maak??

DagvaardingStaatssecretaris Klijnsma wil met een nieuwe wet in nog deze kabinetsperiode bereiken, dat mensen met diverse schulden te maken krijgen met slechts één deurwaarder. Een zogenaamde “hoofddeurwaarder” welke als aanspreekpunt voor meerdere partijen zal gelden en die tevens belast is met het op de juiste wijze berekenen van de beslagvrije voet. Volgens de staatssecretaris leven nu naar schatting tienduizenden huishoudens onder het bestaansminimum vanwege een verkeerd vastgestelde beslagvrije voet.