januari 2016 archief

Agressie blijft een probleem

Agressie tegen werknemers met een publieke taak zoals b.v. brandweerlieden, ambulanceverpleegkundigen , politieagenten, belastingdeurwaarders enz. is en blijft een kostbaar probleem. De bijbehorende kosten voor werkgevers van bijvoorbeeld ziekteverzuim bedragen naar schatting meer dan 350 miljoen euro. Uit de monitor Veilige Publieke Taak 2015 blijkt dat het totale percentage slachtoffers van agressie en geweld door …

Lees verder

Deurwaarder nu ook schuldhulpverlener

Klaas Busscher van het gelijknamige deurwaarderskantoor in Steenwijk, begint a.s. vrijdag met een gratis inloopspreekuur voor mensen/huishoudens met (grote) schulden. Op vrijdag 29 januari kan hier tussen 10:30 en 12:30 uur al gebruik van worden gemaakt, zo ook de komende vrijdagen. Samen met zijn kantoorgenoten hoopt hij zo schuldenaren te behoeden voor nog grotere problemen …

Lees verder

Huisuitzetting leidt tot dood kind

Een drama in Oostenrijk heeft vorig jaar geleid tot de dood van een kind. De moeder zou vanwege een huurschuld met haar kinderen op 04 augustus 2015 uit haar woning in Wenen worden gezet. Toen de uitvoerende deurwaarder om 07:30 uur bij haar op de stoep stond, verloor de vrouw haar zelfbeheersing. In het bijzijn …

Lees verder

Kwaliteit bewindvoerders onder de loep

bewindDe hoge werkdruk en de hierdoor ontstane fouten in combinatie met het niet voldoen aan de sinds april 2014 geldende kwaliteitseisen, zou voor zeker tien procent van de bewindvoerders kunnen leiden tot ontslag door een kantonrechter. Zo bleek uit een uitzending van De Monitor op 24 januari. Klachten vanuit de praktijk waren o.a. het niet of te laat aanvragen van bepaalde toeslagen waardoor mensen in financieel zwaar weer met nog grotere problemen werden geconfronteerd.Het voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen door bewindvoerders is een onderwerp dat zeker de volle aandacht verdient. Het mag niet zo zijn dat mensen die niet in staat zijn hun financiën te regelen en in een afhankelijk positie komen, ondanks de toewijzing van een bewindvoerder de problemen alsmaar groter zien worden.

Minister reageert op rapport Ombudsman

In een brief aan de Tweede Kamer reageert staatssecretaris Dijkhof van Veiligheid en Justitie op het rapport van de Nationale ombudsman “Gegijzeld door het systeem” waarin hij kritisch is inzake het gijzelen van mensen die hun boetes wel willen maar niet kunnen betalen. Inmiddels zijn er verruimde mogelijkheden voor schuldenaren met openstaande boetes om een …

Lees verder

Aboutaleb wederom beste lokale bestuurder

De burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb is evenals vorig jaar uitgroepen tot beste lokale bestuurder van Nederland. Het is voor de eerste keer dat een persoon voor de tweede keer deze titel in de wacht sleept. Sinds 2009 is dhr. Aboutaleb burgemeester van Rotterdam, daarvoor was hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In die …

Lees verder

Geen “boze aanmaning” meer

Volgens een twintigtal partijen waaronder CZ, KPN, NUON, Delta Lloyd en Rochdale, levert een begripvolle benadering van schuldenaren een beter resultaat op dan aanmaningen toesturen en dreigen met incassoprocedures. Het is beter om huishoudens met schuldhulpverlening in contact te brengen. Deze werkwijze zorgt voor een succesvolle oplossing. Zo is de ervaring van genoemde bedrijven. Of …

Lees verder

Weer een hennepkwekerij bij een ontruiming

Op dinsdag 19 januari jl. trof de politie van Leerdam, die een deurwaarder ondersteunde bij een ontruiming, een middelgrootte hennepkwekerij aan. Zo’n 200 à 300 planten stonden in de betreffende woning aan het Spartaveld, deze zijn door een gespecialiseerd bedrijf afgevoerd en vernietigd. Tijdens de actie arriveerde de 30-jarige bewoner bij het pand, hij werd …

Lees verder

Blauwe brief weg in 2022

Vanaf 2022 communiceert de Belastingdienst nog uitsluitend via elektronisch berichtenverkeer. Dit kan worden opgemaakt uit de brief van staatssecretaris Wiebes van Financiën aan de Tweede Kamer. Het verdwijnen van de “blauwe brief” en de klachten hierover, was mede door de Nationale ombudsman onder de aandacht van de politiek gebracht.

Betalingsregeling mogelijk bij boetes

Vanaf 01 juli 2016 is het mogelijk om voor verkeersboetes waarvan het totaal is opgelopen naar een bedrag van boven de 225 euro, een betalingsregeling te treffen met het CJIB. Tot op heden kon dat uitsluitend in de gevallen waarvan de individuele boete al minimaal een te betalen bedrag van 225 euro kende. Met deze …

Lees verder