november 2015 archief

Is de economische crisis voorbij?

Dat is de titel van een rapport, uitgebracht door het Bureau Kredietregistratie) BKR in verband met het 50-jarig bestaan. Uit het voorafgaande onderzoek, verricht door onderzoekers van de Tilburg University, blijkt dat een deel van de Nederlandse huishoudens nog altijd last heeft van in het verleden opgebouwde schulden. Er lijkt een stuwmeer van onhoudbare schulden …

Lees verder

Ombudsman doet onderzoek naar blauwe envelop

Al enkele honderden bezorgde burgers hebben contact opgenomen met de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen over het voornemen van de Belastingdienst de blauwe envelop af te schaffen. De digitaliseringsdrift van de Belastingdienst gaat volgens de ombudsman te ver, mensen moeten een keuze hebben. Van de opmerking van staatssecretaris Wiebes dat mensen die niet de beschikking …

Lees verder

Deurwaarder vaker op pad voor woningcorporaties

In 2014 vonden er in Flevoland bijna 200 huisuitzettingen plaats in verband met huurachterstanden, overlast, woonfraude of het hebben van een wietplantage. Het aantal mensen met een huurachterstand steeg met 9 procent naar ruim 3800 adressen. Deurwaarders werden 2500 keer ingeschakeld, zo blijkt uit de Flevomonitor. Ten opzichte van het jaar daarvoor betekent dit een …

Lees verder

Werkstraf voor agressie tegen deurwaarder

Een werkstraf van 80 uur en het betalen van een schadevergoeding van 475 euro. Daartoe werd een 50-jarige Enschedeër veroordeeld. De man had, zo deelde hij mede, zich op 25 september jl. geërgerd aan het gedrag van een jonge begeleider van de deurwaarder. Hij weigerde beide binnen te laten, gaf de deurwaarder vervolgens een stevige …

Lees verder

Nieuws op het gebied van wet- en regelgeving

De Wet elektronisch berichtenverkeer belastingdienst moet regelen dat op korte termijn uitsluitend elektronisch met de Belastingdienst kan worden gecommuniceerd en aangifte kan worden gedaan. Niet alle parlementariërs staan te juichen. De Wijziging van het Wetboek van Burgelijke Rechtsvordering (verbetering werking inschrijving van koop registergoed) treedt per 01 januari 2016 in werking. De Tweede Kamer stelde …

Lees verder

Ombudsman: gijzeling vanwege onbetaalde boete niet juist

BoeteGijzelingen van schuldenaren die hun boete wel willen maar niet kunnen betalen, zijn volgens de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen geen juist dwangmiddel om betaling af te dwingen. Dit concludeert hij in zijn rapport “Gegijzeld door het systeem”. Gijzeling zou slechts in uiterste gevallen gebeuren, in 2014 vroeg het Openbaar Ministerie echter in 140.000 zaken om een gijzeling. Volgens de ombudsman levert een gijzeling vaak niet het gewenste resultaat op, verder blijft na de gijzeling de boete gewoon bestaan. Volgens staatssecretaris Dijkhof zijn de betrokken instanties op de goede weg om bij gijzelingen in verband met openstaande boetes de menselijke maat terug te brengen in het systeem.

Wetsvoorstel voor starten incassobureau

De PvdA en de ChristenUnie komen met een wetsvoorstel welke voor een betere regulering moet gaan zorgen voor wat betreft de incassobureaus. Nu kan feitelijk iedereen een incassobureau beginnen, opleidingseisen en vereiste diploma’s zijn er niet.De Consumentenbond heeft inmiddels een eigen incassoplan aan de Tweede Kamer overhandigd met aanbevelingen waardoor de positie van de consument …

Lees verder

Nieuwe naam gefuseerde kantoren

De inmiddels gefuseerde gerechtsdeurwaarderskantoren Incasso Leeuwarden, Incassade en Groenewegen gaan verder onder de naam Syncasso. Zo is op 5 november bekend gemaakt. De organisatie heeft kantoren in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht en telt ruim 350 medewerkers.

Productie USB-stick in afrondingsfase

Het is gebruikelijk dat de bezoekers van de DCN studie- en actualiteitendagen enkele weken na afloop hiervan een USB-stick met de bijdragen van de inleiders ontvangen. De productie van de usb-stick studiedag 2015 is in de afrondingsfase, naar verwachting wordt de stick uiterlijk week 47-2015 toegezonden.

Hof fluit Amsterdam terug

Het gerechtshof Amsterdam heeft op 5 november de gemeente Amsterdam in het ongelijk gesteld inzake een opgelegde naheffingsaanslag parkeerbelasting. De eigenaar van de auto had uit privacyoverwegingen bewust een verkeerd kentekennummer ingevoerd en had vervolgens het betaalbewijs achter de voorruit gelegd. De controleur kon naar eigen zeggen niet zien of er was betaald en legde …

Lees verder