26 maart 2015 archief

Mag de Overheid contante betalingen weigeren?

contant-geldDe Nationale ombudsman start een onderzoek naar een trend in gemeenteland inzake het weigeren van contante betalingen. Inmiddels kan bij zo’n twintig gemeenten (waaronder Amersfoort) nog uitsluitend via een pinbetaling worden afgerekend voor bijvoorbeeld het betalen van de kosten voor een nieuw rijbewijs, paspoort, uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie of indien van toepassing de aanslag gemeentelijke belastingen.

Brief- en muntgeld zijn een wettig betaalmiddel, de ombudsman gaat nu onderzoeken of burgers er last van hebben dat gemeenten deze vorm van betaling weigeren. Naar de mening van DCN is het promoten van pinbetalingen een goede zaak, maar moeten contante betalingen altijd tot de mogelijkheid blijven behoren. Er zijn n.l. praktijksituaties waarbij men uitsluitend via deze werkwijze kan betalen, het weigeren daarvan is dan niet juist en brengt vervolgens juist die mensen in de problemen. 

Deurwaarder geschorst

Het is bekend dat de economische malaise ook gerechtsdeurwaarderskantoren treft. Minder opdrachten (zo waren er vorig jaar 15 procent minder huisuitzettingen) en daardoor teruglopende inkomsten zorgen ervoor dat sommige kantoren in financieel zwaar weer geraken. Om tekorten tijdelijk te kunnen dichten, wordt er wel eens gebruik gemaakt van geld op een zogenaamde klantenrekening en dat …

Lees verder