januari 2014 archief

Weekers vertrekt !

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft zijn laatste debet in de Tweede Kamer over chaos bij zijn Belastingdienst als bewindsman niet overleefd. Na een urenlange martelgang hield hij de eer aan zichzelf en voorkwam zo een motie van wantrouwen, welke breed zou zijn gesteund. Ondanks zijn toezegging dat op vele punten er verbeteringen zouden komen bij …

Lees verder

Spaarpotje kinderen gebruikt voor betaling schulden

Volgens  de krant Metro kijken ouders, om schulden te kunnen betalen, steeds vaker in de spaarpot van de kinderen. Vaak is en wordt de spaarpot gevuld door de ouders, deze menen dan ook in tijden van financiële nood hierop aanspraak te kunnen maken. Een rechtbank oordeelde onlangs echter anders en gaf aan dat het gespaarde …

Lees verder

Parkeergeldenrecord

Wie in Amsterdam zijn of haar auto wil parkeren, moet er duur aan. Dat is algemeen bekend. Dit gegeven samen met verscherpte controles, hebben er in 2013 toe geleid dat parkeerders 166 miljoen euro hebben betaald, een absoluut record en 9 miljoen meer ten opzichte van 2012. Er zijn vorig jaar 25 miljoen controles uitgevoerd, …

Lees verder

Bijvangst bij beslaglegging

HennepTijdens een beslaglegging in een woning in de Almeerse wijk Waterwijk, is ook een hennepplantage ontdekt. Agenten die de uitvoerende deurwaarder assisteerden ontdekten de hennepplantage en namen vervolgens die spullen in beslag. Er was tevens sprake van stroomdiefstal, de politie doet een onderzoek naar de eigenaar/bewoner van de woning. Tijdens de beslaglegging was overigens niemand aanwezig.

Schulden remmen uitgaven consumenten

limo1Door dalende inkomsten als gevolg van de bezuinigingen door de overheid en verlaging van de pensioenen, is het reëel inkomen van veel consumenten afgenomen. Verder zijn de vaste lasten sinds 2008 met 12 procent gestegen. Dit gegeven in combinatie met de particuliere schuldenlast  zorgt voor een rem op het doen van bepaalde uitgaven. Er wordt met name bespaard op kleding, elektronica en spullen voor het huis zoals meubels. Daar waar mensen nog wel financiële ruimte hebben, wordt deze nu gebruikt om schulden eerst af te lossen. Analisten van de ABN Amro verwachten dat de consumptieve uitgaven pas in 2015 weer zullen gaan toenemen.

Tegenvallende cijfers faillissementen en werkloosheid

In 2013 zijn er in Nederland 12.306 faillissementen uitgesproken, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2012. Het aantal eenmansbedrijven dat over de kop ging was 5 procent lager dan in 2012,  van de overige bedrijven nam dit toe met 12 procent. Opvallend was ook het aantal particuliere faillissementen: dit steeg met 9 procent. …

Lees verder

Nieuw register voor curatele en bewind

Het openbare register waarin vermeld staat wie onder curatele is gesteld, wordt in 2014 uitgebreid. Ook mensen die onder curatele staan wegens verkwisting of problematische schulden, worden hierin opgenomen. Het nieuwe Curatele- en Bewindregister had op 1 januari 2014 gereed moeten zijn. Dat is niet gelukt, schuldeisers kunnen echter al wel navraag doen of een …

Lees verder

Meer mislukte automatische incasso’s

SEPADiverse bedrijven zoals verzekeraars, telecomaanbieders en energiemaatschappijen hebben last van de overstap naar het Europese betaalsysteem SEPA. Door deze overstap gaan, zo is gebleken, incasso’s anderhalf keer vaker mis dan vroeger. De oorzaak is dat in het nieuwe systeem slechts vijf dagen wordt geprobeerd om geld van een bankrekening te innen terwijl dit in het oude systeem werd geprobeerd in een periode van dertig dagen.

Kamervragen Overheidsvordering

De Kamerleden Omtzigt en Heerma van het CDA stelden vragen aan de staatssecretaris Weekers van Financiën en de minister Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid  over het gebruik van de Overheidsvordering. De Overheidsvordering wordt door de Belastingdienst al volop als invorderingsmiddel gebruikt, bij de Lagere Overheid loopt een pilot. Naar verwachting zal de Overheidsvordering in …

Lees verder

Toename gedwongen huizenverkoop

Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) heeft bekend gemaakt dat het aantal gedwongen verkopen van woningen vorig jaar verder is toegenomen. In 2013 deden 4522 huishoudens een beroep op de Nationale Hypotheekgarantie, een toename van 27 procent in vergelijk met 2012. Oorzaak was o.a. de prijsdalingen van de woningen in combinatie met de groei van de …

Lees verder