december 2012 archief

Komst Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) onzeker

LISAl zo’n zes jaar probeert een aantal organisaties het Landelijke Informatiesysteem Schulden het licht te laten zien. Met het LIS moet worden voorkomen dat mensen nieuwe verplichten aangaan terwijl onbekend is dat andere elders openstaande schulden niet betaald (kunnen) worden. De initiatiefnemers Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) Aedes, en Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK, de vereniging voor schulphulpverlening en sociaal bankieren) vinden het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) tegenover zich.

Lokale heffingen p.p.: in 50 jaar van 9 euro naar 474 euro

Portemonee1Een halve eeuw geleden, zo rondom 1960, kwam er via diverse heffingen ongeveer een bedrag binnen van 216 miljoen gulden, tegenwoordig is dat  98 miljoen euro. Over 2012 is de schatting dat gemeenten een bedrag van 8,3 miljard kunnen laten bijschrijven op hun rekeningen. Betaalde de burger in 1960  nog geen 9 euro (ongeveer 19 gulden) aan gemeentelijke heffingen, anno 2010 was dat inmiddels opgelopen naar een bedrag van 474 euro. De Onroerend Zaakbelasting (OZB) is de grootste bron van inkomsten, gevolgd door reinigingsrechten en afvalstoffenheffing. De auto is voor iedere bezitter de heilige koe, parkeerbelasting voor gemeenten een interessante melkkoe.

Kerstgroet DCN

  Tip: noteer nu al vast in uw agenda woensdag 9 oktober 2013 Een nieuwe DCN-studiedag voor iedere invorderaar en schuldhulpverlener met wederom een interessant programma en bekende sprekers!

Deurwaarders: weinig werk in Waterland !

Uit een onderzoek, gedaan door incassobureau Intrum Justitia in 411 gemeenten, blijkt dat de inwoners van het Noord-Hollandse Waterland het snelst en volledig betalen. Maar liefst 55,1 procent van de openstaande rekeningen van bedrijven en publieke instellingen worden op tijd betaald. De gemeenten Bloemendaal en Heiloo volgen op de voet in dit onderzoek op goed …

Lees verder

Eindejaarsuitkering: aflossing belastingschuld ?

 kwitantieUit een door de ING gedaan onderzoek blijkt, dat 29 procent van de mensen die een eindejaarsuitkering ontvangen, dit bedrag gaan gebruiken voor het aflossen van schulden. In welke mate belastingschulden hieronder vallen, wordt uit het rapport niet duidelijk. In veel gevallen zal dit extra inkomen echter in rook opgaan aangezien er naar verwachting en ondanks de crisis weer meer zal worden uitgegeven voor de aankoop van vuurwerk. Wel wordt er volop bezuinigd op de zorgverzekering, veel mensen zijn bereid een hoger eigen risico te willen accepteren.

DCN nu ook vermeld in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO)

Naast een aanvraag bij het CPION om aanspraak te maken op de FOLO-erkenningsregeling heeft de DCN ook een verzoek gedaan om vermeld te kunnen worden in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. Lees hier het volledige document

Agressief aan het loket? Dan geen geld!

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft op 13 december jl. tijdens de behandeling van haar begroting in de Tweede Kamer gezegd , dat uitkeringsgerechtigden die zich misdragen tegenover personeel van de sociale dienst of een andere uitvoerende instantie, hun uitkering kwijtraken. Zeer ernstig wangedrag zou tot stopzetting kunnen leiden. Wat hieronder moet worden verstaan is nog …

Lees verder

Deurwaarders belastingdienst not amused

 schakelTijdens een studiedag  voor belastingdeurwaarders en invorderingsambtenaren op 13 december 2012 jl. in Nijkerk, maakte spreker A. van Eijsden (Ministerie van Financiën) bekend dat hij een reactie had ontvangen van de deurwaardersbond AVB. Van een zegsman namens die organisatie had hij een e-mail ontvangen met als inhoud de opmerking dat men niet enthousiast was over de genomen maatregelen om het deurwaarderswerk gedeeltelijk over te dragen aan commerciële bureaus.

Slordige ambtenaar

eurovuilnisbakNiet alleen in ons land wordt soms onbegrijpelijk en erg slordig met overheidsgeld omgegaan. Een vrouwelijke beambte (hoofd financiën) in Oostenrijk kon er ook wat van. Zij zorgde ervoor dat de deelstaat waar zij voor werkte 340 miljoen euro kwijtraakte omdat zij geld in derivaten had belegd. Controle op het doen en laten van de vrouw was er niet, tien jaar lang kon zij haar gang gaan. Met nieuwe transacties werd getracht het verlies goed te maken, tevens werden handtekeningen vervalst. De veroorzaakster van het financiële leed is inmiddels ontslagen, een strafzaak tegen haar wordt verwacht. Gevreesd moet worden dat de 340 miljoen als weggegooid geld kan worden gezien.

Goedenavond, de belastingdeurwaarder!

Deurwaarder1Mensen die de belastingdienst in het ootje trachten te nemen en wanbetalers die uit het zicht willen blijven van de invordering, kunnen binnenkort ook ’s avonds en in het weekend op een bezoekje rekenen van een belastingdeurwaarder. Dat stelt althans staatssecretaris Weekers van Financiën. Zo nodig zal ook de FIOD worden ingezet.

Op zich is deze maatregel snel in te voeren en ook zeker te verdedigen. Belastingdeurwaarders kunnen zonder een aanpassing van wet- en regelgeving nu al van maandag t/m zaterdag tussen 07.00 en 20.00 uur belastingschuldigen bezoeken en zo nodig over gaan tot het leggen van een beslag op eigendommen. Verder zijn er de bekende ANPR-acties waarbij in samenwerking met politie en justitie ook in de nachtelijke uren wordt getracht openstaande belasting te innen.