Per abuis heeft de Belastingdienst duizenden Nederlanders een brief gestuurd die niet voor hen was bestemd. In de brief stond informatie over de wijze van uitbetaling van de kinderbijslag, welke zou gaan veranderen in verband met veranderde omstandigheden. De fout is bij de Belastingdienstdienst ontstaan door het verkeerd koppelen van gegevens. Op korte termijn wordt …
november 2012 archief
nov 30 2012
Belastingdeurwaarder in algemene dienst?
Als uitvloeisel van de laatste CAO-gemeenten, zijn alle gemeenteambtenaren per 1 januari 2013 in algemene dienst. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar kan dat echter wel worden. Zo gaan steeds meer gemeenten een vorm van samenwerking aan, ook op het gebied van de heffing en invordering van de gemeentelijke belastingen. Mocht vervolgens in de praktijk blijken dat er “een deurwaarder over is” of door een ouderenbeleid het beter worden gevonden de deurwaarder in een andere functie te plaatsen, kan dit per 1 januari 2013 wel eenvoudiger plaatsvinden.
nov 29 2012
Incassobureau AFI failliet
Het in 1948 opgerichte en in Leeuwarden gevestigde Algemeen Financieel Incassobedrijf (AFI) is op 27 november 2012 failliet verklaard. Curator mr. Romana Bremer van Trip Advocaten uit Leeuwarden heeft inmiddels een akkoord bereikt met Vesting Finance Incasso BV over de overname van de incassoportefeuille van AFI. Voor klanten van AFI verandert er voorlopig dus niets. …
nov 28 2012
Meer beroep op schuldsanering
Het aantal aanvragen voor een schuldsanering is flink toegenomen. In 2010 werden er 16.643 aanvragen gedaan, in 2011 maar liefst 21.114. De schulden ontstaan niet alleen door een terugval van het inkomen maar ook door overbesteding en compensatiegedrag, zo laat het departement van Veiligheid en Justitie weten. Veertig procent van de Nederlandse huishoudens heeft geen of te weinig financiële buffers. Volgens het NIBUD zouden huishoudens minimaal 3550 euro aan spaartegoed moeten hebben, een gezin met twee kinderen 5000 euro. Vaak zijn deze bedragen dus niet achter de hand en ontstaan er al moeilijkheden in het geval er een nieuwe wasmachine moet worden aangeschaft.
nov 27 2012
Debat ‘normaal gesproken’
Op uitnodiging van organisatie Stichting M. woonde een afvaardiging van het DCN-bestuur op donderdagavond 22 november 2012 in ’s Hertogenbosch het debat “Normaal gesproken” bij. Aan de orde kwam de omgangvormen met en agressie tegen politici en ambtsdragers. Onder leiding van journalist Theo Verbruggen werd gediscussieerd en vastgesteld dat het met de normen en omgangsvormen …
nov 26 2012
DCN ondersteunt KBvG preadvies beslagverboden
Het wordt voor een (belasting)deurwaarder steeds moeilijker beslag te leggen op een inboedel. Zo er al voor beslag vatbare en eventueel goed te verkopen zaken aanwezig zijn, is een juiste werkwijze niet altijd even eenvoudig. Beslag op een koelkast en wasmachine is min of meer niet aan de orde. Zijn er schoongaande kinderen in huis, is een beslag op de PC/laptop een af te raden ongeschreven regel. Een rechter bepaalde zelfs dat de flatscreen-TV tot de eerste levensbehoefte behoorde. Iets dat de DCN overigens niet onderschrijft. Om meer helderheid te krijgen en een scheiding tussen niet willende (maar wel kunnende) en niet kunnende (maar wel willende) schuldenaren aan te brengen, komt de KBvG met dit preadvies.
nov 21 2012
Steeds meer werkgevers betrokken bij financiële problemen werknemers
Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) en de koepelorganisatie van directeuren sociale diensten in Nederland DIVOSA, raken steeds meer werkgevers betrokken bij de financiële problemen van hun werknemers. Maar liefst vier van de vijf bedrijven hebben medewerkers in dienst, welke geldnood hebben. Het vragen van een voorschot op het salaris en zeker een beslag op dit inkomen, zijn een teken van de genoemde problemen. Fraude en diefstal op het werk, ziekte, drank- en relatieproblemen kunnen een rechtstreeks gevolg zijn of worden.
nov 20 2012
Nationale ombudsman: beslagvrije voet vaak te laag!
Volgens de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer, stellen deurwaarders en overheidsorganisaties maar al te vaak de beslagvrije voet (dit deel van het inkomen dat buiten het beslag valt) te laag vast. Daardoor komen regelmatig burgers die te maken krijgen met een beslag op het inkomen, onder het bestaansminimum terecht.
Ongeveer 400.000 keer per jaar wordt er beslag gelegd op het inkomen (salaris of uitkering) en dit wordt gedaan door (gerechts)deurwaarders maar ook door administratieve ambtenaren. Op grond van een via de post toegezonden dwangbevel inzake openstaande gemeentelijke of rijksbelastingen, kan worden overgegaan tot een dergelijke maatregel.
nov 19 2012
Waardedaling woningen zet door
Volgens minister Stef Blok, is inmiddels bij zo’n 700.000 woningen de hypotheekschuld hoger dan de waarde van de woning. Dat deelde hij de Tweede Kamer mede op 15 november jl. Bij een vrijwillige verkoop van de woning blijven de eigenaren nu dus met een restschuld zitten, bij een executie-verkoop wordt het probleem vele malen groter …
- 1
- 2