Deurwaarders en sociaal raadslieden niet blij met Bijstandswet

socraadsliedenVolgens de Landelijk Organisatie Sociaal Raadslieden zorgt de nieuwe Wet werk en bijstand ervoor, dat mensen die nu al in de schulden zitten nog dieper in de problemen geraken. De wet is door de Tweede Kamer reeds goedgekeurd en ligt nu bij de Eerste Kamer. Zowel de Sociaal Raadslieden als de gerechtsdeurwaarders (via de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders) hebben in een brief de Eerste Kamer opgeroepen tot een aanpassing van het wetsvoorstel.

De inhoud van de kritiek betreft hoofdzakelijk de berekening van de beslagvrije voet bij een beslaglegging op het inkomen van een schuldenaar. Deze zou nog ingewikkelder worden dan zij nu al is, mede door allerlei uitzonderingen. In de praktijk is het nu al moeilijk genoeg om op de juiste wijze de beslagvrije voet te bepalen en in het geval er verkeerde bedragen worden gehanteerd, kan het zo maar zijn dat schuldenaren te weinig over houden om van rond te komen.

 

De Nationale ombudsman uitte enige tijd geleden kritiek op deurwaarders in verband met een  “vaak” verkeerd berekende beslagvrije voet. In het geval de nieuwe wet ook door de Eerste Kamer ongewijzigd zal worden aangenomen, zal de kans op meer fouten toenemen.

Ook belastingdeurwaarder en administratieve ambtenaren bij gemeenten hebben met deze problemen te maken daar ook door belastingschulden veelvuldig gebruikt wordt gemaakt van beslagen op het inkomen om zo de belastingschuld te verhalen.

Op woensdag 08 oktober a.s. organiseert het Deurwaarders Collectief Nederland de eerstvolgende jaarlijkse studie- en actualiteitendag. Het is voor de hand liggend dat genoemd onderwerp en vele andere actuele zaken aan de orde gaan komen.