Grote toename van huishoudens met schulden

spaarpot 1Het aantal huishoudens met soms grote schulden neemt in omvang nog steeds toe. Dat deelde de NVVK mede. In 2013 meldden 89.000 mensen zich bij de schuldhulpverlening in hun woonplaats, in  2012 waren er dat 84.500 De gemiddelde schuld steeg van 33.500 naar 37.700 euro. In bepaalde situaties hebben mensen te maken met een daling van het inkomen en kunnen hun uitgavenpatroon moeilijk aanpassen aan die nieuwe situatie, soms is het inkomen gewoon te laag om aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen.

 

Ook bij het NIBUD is de toename van de schuldenproblematiek bekend. Men wil daar via een betere voorlichting voorkomen, dat mensen grote schulden krijgen. Over het onderwerp “Voorkomen van schulden” wordt door het NIBUD een inleiding gegeven tijdens de DCN studie- en actualiteitendag, op woensdag 08 oktober 2014 in Nijkerk.

Nederlandse huishoudens hebben het beschikbaar inkomen het afgelopen jaar met 1,1 procent zien dalen. Deze vermindering is vooral het gevolg van het achterblijven van de lonen bij de inflatie en de afname van de werkgelegenheid. Verder stegen de belastingen en sociale premies.