Sneller ingrijpen bij schulden

schulden (3)Volgens een publicatie wil de PvdA dat gemeenten sneller ingrijpen als inwoners grote schulden hebben bij b.v. nutsbedrijven, de Belastingdienst, telecombedrijven en zorgverzekeraars. Genoemde instanties zouden ook een zorgplicht moeten krijgen en de probleemgevallen moeten gaan melden bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. Ook wordt aanbevolen dat dienstverleners binnen 2 weken nadat aan de schuldenaar een aanmaning is verzonden waarop niet is gereageerd, telefonisch contact opnemen met de schuldenaar. Volgens de PvdA zou via een landelijk beslagregister kunnen worden bekeken hoeveel schulden iemand heeft.

Er zijn nogal wat kanttekeningen te plaatsen bij deze publicatie. Daar waar schulden zijn of dreigen te komen, is het naar de mening van de DCN in eerste aanleg aan de schuldenaar om contact op te nemen. Zo kan erger (b.v. een beslag en/of kosten) worden voorkomen. Het niet reageren op een aanmaning moet worden gevolgd door een telefoontje van de dienstverlener. Daaronder ziet men ook de Belastingdienst en waarschijnlijk tevens gemeenten in het geval gemeentelijke belastingen niet worden betaald. Volgens de DCN zal ook hier onder normale condities vanuit de schuldenaar eerst gereageerd moeten worden. Bij een aanpassing zoals nu voorgesteld, kan het huidige invorderingstraject overboord worden gezet.

Inzake het beslagregister wordt gesteld, dat hieruit alle schulden zichtbaar worden. Dit is zeker niet aan de orde, eind 2013 deelde een beleidsmaker van het Ministerie van Financiën tijdens een studiedag mede dat het zelfs nog maar de vraag is of de Belastingdienst (op termijn) gebruik gaat maken van het genoemde register. Al met al roept de publicatie vooralsnog veel vragen op, wellicht heeft deze te maken met de naderende gemeenteraadsverkiezingen. Over het voorkomen van schulden valt niets te lezen en dat is wellicht juist waar het echt om gaat bij bepaalde groeperingen. Hieronder valt dus ook het op de juiste wijze omgaan met de beschikbare financiële middelen. Het NIBUD geeft al jaren voorlichting over hoe schulden voorkomen kunnen worden.

Over dit onderwerp verzorgt men ook een inleiding tijdens de jaarlijkse DCN-studie- en actualiteitendag op 08 oktober 2014.