Het aantal mensen dat hun zorgpremie niet betaalt, is hoger dan ooit. Eind 2012 bedroeg dit 300.000 personen en was vervolgens eind september 2013 inmiddels opgelopen naar maar liefst 319.000 wanbetalers. Het betreft mensen die langer dan een half jaar hun zorgpremie niet hebben betaald. Deze personen worden vervolgens door hun zorgverzekeraar aangemeld bij het College van Zorgverzekeringen (CvZ) Deze organisatie kan vervolgens zelfstandig inhoudingen doen op het inkomen van genoemde wanbetalers of door het inschakelen van een gerechtsdeurwaarder beslag laten leggen op eigendommen.
Het CvZ was via dhr. Langenberg vertegenwoordigd tijdens de laatste DCN-studiedag op 9 oktober jl. waarbij tevens een presentatie werd gegeven over de werkwijze van het CvZ.
Inmiddels hebben een aantal zorgverzekeraars bekend gemaakt dat hun zorgpremie in 2014 “sterk zal dalen”
Vooruitlopend op de overheveling van een deel van de langdurige zorg (de AWBZ) naar het basispakket van de zorgverzekeringswet, heeft minister Schippers van Volksgezondheid aangegeven dat verzekerden door deze aanpassing in 2015 zo’n 50 euro per jaar meer premie moeten gaan betalen