Meer mensen onder bestaansminimum door stapeling schulden

Mensen met schulden komen door een opeenstapeling van incasso’s steeds vaker onder het bestaansminimum terecht. Daarvan is sprake als iemand minder te besteden heeft dan 90% van een bijstandsuitkering.

Gerechtsdeurwaarders

Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht in opdracht van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG)    Zorgverzekeraars, verhuurders, Belastingdienst en gemeenten weten vaak niet van elkaar hoeveel geld ze bij iemand proberen te innen.

Aan banden
Gerechtsdeurwaarders willen dat er beter toezicht komt op de manier waarop schuldeisers bedragen innen. De KBvG stelt blij te zijn met een nieuwe wettelijke regeling die de doorberekening van vaak hoge incassokosten aan banden legt voor mensen met schulden. Het bestuur van de DCN schaart zich achter dat standpunt.

Aantal schuldsaneringen toegenomen
Het aantal schuldsaneringen blijft toenemen. De rechter heeft er in 2011 15.000
uitgesproken, bijna 30% meer dan in 2010. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gemeld. Sinds halverwege 2009 stijgt het aantal schuldsaneringen.

Bewindvoerder
Particulieren en zelfstandige ondernemers die niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen, kunnen onder voorwaarden van de regeling gebruik maken om te komen tot een sanering van hun schulden. Daarbij worden onder toezicht van een bewindvoerder zoveel mogelijk schulden betaald aan schuldeisers.
Bij volledige nakoming van de regeling scheldt de rechter na drie jaar de restschuld kwijt.
In 2011 zijn 11.000 schuldsaneringen beëindigd. Daarvan eindigde 77% met een schone lei. De toename van het aantal schuldsaneringen is vooral te wijten aan de economische crisis. Inzake het probleem van invorderen van verschuldigde bedragen organiseert de DCN op 10 oktober 2012 een studiedag in Nijkerk onder de noemer “Invorderen van (belasting)schulden in crisistijd”

Energie niet afgesloten
Energie-Nederland, de organisatie van de leveranciers en de NVVK (schuldhulpverlening en sociale kredietverlening) gaven met de op 14 maart 2012 ondertekende afspraken uitwerking aan een regeling van de overheid. Eerder was al geregeld dat energiebedrijven schuldenaren niet mogen afsluiten in de periode tussen oktober en april. Nu geldt dat voor het gehele jaar.
Vergelijkbare afspraken met de koepel van drinkwaterbedrijven zijn in de maak. Zo meldt voorzitter van de NVVK, Joke de Kock.
Energiebedrijven zullen voortaan bij een betaalachterstand van twee maanden een brief sturen aan hun afnemer om ze te wijzen op schuldhulpverlening.
“Je ziet dat mensen vaak te laat bij ons binnenkomen. En de energierekening loopt vrij snel op, want dat is een van de eerste rekeningen die mensen voor zich uit schuiven omdat ze denken: het energiebedrijf sluit me niet zo snel af” aldus de Kock
Joke de Kock is een van de sprekers op de DCN-studiedag, 10 oktober 2012

Nieuw initiatief
De gemeente Rotterdam wil een leen-me-niet-register gaan opzetten naar een voorbeeld van het bel-me-niet-register. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat vooral jongeren worden verleid leningen af te sluiten, terwijl ze die niet kunnen terugbetalen.     (huidige burgemeester Aboutaleb van Rotterdam was als toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken een van de sprekers tijdens een DCN-studiedag in 2008)