Flinke toename bijstandsuitkeringen

uwvIn het eerste zes maanden van 2013 zijn er maar liefst 21.000 mensen bijgekomen die moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Na een ontslag, een periode van een WW-uitkering en het niet kunnen vinden van een nieuwe werkgever, moeten steeds meer werklozen een bijstandsuitkering aanvragen. Eind juni hadden al 400.000 Nederlanders zo’n uitkering.

Los van de vaak moeilijke financiële situatie waar deze mensen mee te maken krijgen, is het ook iets waar met name belastingdeurwaarders welke namens gemeenten optreden rekening mee dienen te houden.

 

In het geval waar deze deurwaarders geconfronteerd worden met belastingschuldigen met een nog openstaande aanslag gemeentelijke belastingen en waarbij deze personen moeten rondkomen van uitsluitend een bijstandsuitkering, is het naar de mening van de DCN vanzelfsprekend dat wordt bekeken of deze schuldenaren voor kwijtschelding in aanmerking kunnen komen. Ook al is een deurwaarder geen schuldhulpverlener of maatschappelijk werker, toch dient hij/zij zich niet uitsluitend te richten op het incasseren van de aanslagen maar ook rekening te houden met de totale omstandigheden van de belastingschuldige.

Alvorens over te gaan tot het incasseren van de openstaande belastingschuld via de Overheidsvordering (iets dat overigens nog zeer beperkt wordt gedaan door de Lagere Overheden) is een toets vooraf of de belastingschuldige voor kwijtschelding in aanmerking komt zelfs een voorwaarde.

 

Nauwere samenwerking tussen (belasting)deurwaarders, schuldhulpverlening en bewindvoerders zal aan de orde komen tijdens de eerstvolgende DCN-studiedag op woensdag 09 oktober 2013 in Nijkerk.

De interesse in deze dag is groot, er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar.