Scanauto zorgt voor rumoer

scanautoIn Amsterdam rijdt sinds begin van dit jaar een scanauto rond van het bedrijf Debtscan. Met de op het dak geplaatste camera’s worden kentekenplaten van auto’s gescand. Is een auto van een schuldenaar aangetroffen, wordt de schuldeiser of opdrachtgevende deurwaarder ingeseind. En deze laatste kan vervolgens naar de plaats waar de auto staat geparkeerd om over te gaan tot het leggen van een beslag.

De werkwijze van Debtscan heeft reacties opgeleverd over o.a. de privacy van veel mensen aangezien niet alleen auto’s van schuldenaren worden gescand maar alle geparkeerde auto’s.

Volgens een hoogleraar van de Universiteit van Leiden is het niet aan de orde dat een particulier bedrijf deze werkwijze zo maar mag hanteren.

Dit  onderwerp zal naar verwachting zeker een vervolg krijgen.

Inmiddels wil minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie met vliegende camera’s (zogenoemde drones) en handcamera’s, welke worden gedragen door bijzondere opsporingsambtenaren, het toezicht op de straat flexibeler maken.

In het geval dit allemaal een succes gaat worden zal het wellicht een kwestie van tijd zijn voordat (belasting)deurwaarders via de deze weg verkregen informatie zaken kunnen verhalen en afhandelen.