Aanslag / rekening van de gemeente blijft langer liggen

aanmaningUit een onderzoek van juridisch dienstverlener DAS naar het betalingsmoraal van Nederlanders blijkt dat gemeentelijke nota’s en belastingaanslagen niet de hoogste prioriteit hebben om deze te betalen. Energie- en telefonienota’s worden het eerst betaald. Vervolgens worden nota’s voldaan waarbij door de debiteuren gerechtsdeurwaarders en incassobureaus zijn ingeschakeld. Daarna vind men het tijd de gemeente te betalen.

 

Ook schuldhulpverleners hebben nog wel eens de neiging om de gemeente “even in de wachtkamer te zetten”. Daar geeft men het betalen van de huur en energienota’s voorrang om huisuitzetting en het afsluiten van energietoevoer bij de schuldenaren te voorkomen.

Schuldenaren weten overigens lang niet altijd dat gemeenten bij het uitblijven van betaling van de gemeentelijke belastingaanslag na het toezenden van een aanmaning en postdwangbevel aan de belastingschuldige, al over kunnen gaan tot het leggen van een beslag op het inkomen.

De problematiek van schulden, vroegsignalering hiervan, het stapelen van beslagen en meer, komen aan de orde tijdens de eerstvolgende DCN studie- en actualiteitendag. Deze is op woensdag 09 oktober 2013 in Nijkerk (congres- en vergadercentrum de Schakel).