Toename van jongeren met geldproblemen

Toename_schuldenSteeds meer jongeren in de leeftijdsgroep van 18 t/m 25 jaar hebben flinke schulden. Zaten vorig jaar nog zo’n 68 duizend jongeren in geldnood, is dat aantal in 2013 inmiddels opgelopen naar 80 duizend. Een stijging van maar liefst 17 procent. Schulden van duizenden euro’s komt heel vaak voor, schulden van tienduizenden euro’s is geen uitzondering. Huur en de premies van ziektekostenverzekeringen zijn vaak nauwelijks op te brengen, de grootste boosdoener bij schulden is meestal echter de mobiele telefoon.

 

Veel gezinnen hebben inmiddels helemaal geen spaartegoed meer. Het zou gaan om een kwart van de huishoudens. Volgens het NIBUD zou als minimale buffer een bedrag van 3550 euro per gezin aanwezig moeten zijn. In het geval men beschikt over een eigen woning, een auto en er kinderen zijn, moet dit bedrag nog hoger zijn.

Aan het ontbreken van  betaalmiddelen wordt door handige criminelen een invulling gegeven,

men drukt zelf de benodigde bankbiljetten. Van januari t/m juni zijn 19.400 valse, voornamelijk 20 en 50 eurobiljetten onderschept.

Ook internationaal verloopt alles financieel op dit moment nog altijd  niet op rolletjes. De Italiaanse economie krimpt sterker dan eerder werd verwacht, de Spaanse staatsschuld is verder gestegen tot een nieuw recordniveau en Griekenland heeft 10 miljard euro extra nodig om het land uit de schuldencrisis te trekken.