Eindejaarsuitkering: aflossing belastingschuld ?

 kwitantieUit een door de ING gedaan onderzoek blijkt, dat 29 procent van de mensen die een eindejaarsuitkering ontvangen, dit bedrag gaan gebruiken voor het aflossen van schulden. In welke mate belastingschulden hieronder vallen, wordt uit het rapport niet duidelijk. In veel gevallen zal dit extra inkomen echter in rook opgaan aangezien er naar verwachting en ondanks de crisis weer meer zal worden uitgegeven voor de aankoop van vuurwerk. Wel wordt er volop bezuinigd op de zorgverzekering, veel mensen zijn bereid een hoger eigen risico te willen accepteren.

 

De hypotheekregels worden versoepeld voor mensen die in de (nabije) toekomst op een hoger salaris kunnen rekenen. En lukt een loonsverhoging toch niet op korte termijn, dan is er tijd genoeg dat alsnog te realiseren.  Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal de pensioenleeftijd voor mensen die nu aan het begin van hun carrière staan n.l. naar 71,5 jaar gaan stijgen.

De verhoging van de pensioenleeftijd heeft te maken met de wederom gestegen levensverwachting en op grond hiervan verhoogt het ABP de pensioenpremie met 1,3 procent. Het is ook zeer waarschijnlijk dat het ABP de huidige pensioenuitkeringen met ingang van 01 april 2013 met 0,5 procent gaat verlagen. Een definitief besluit hierover zal in februari 2013 bekend worden gemaakt.

De Tweede Kamer wil overigens opheldering over een bericht dat de bestuurskosten van de pensioenfondsen de afgelopen jaren fors zijn gestegen. De totale bestuurskosten van de 20 grootste pensioenfondsen zouden sinds 2008 (begin financiële crisis) met maar liefst 61 procent zijn gestegen naar een bedrag van 6,2 miljoen euro.

In het noorden van ons land en Flevoland kampen veel mensen met andere problemen. Daar stijgt de werkloosheid n.l. het  snelst, bijna 10 procent van de beroepsbevolking zit daar zonder werk. De meeste Zeeuwen hebben nog wel werk, de gemiddelde werkloosheid in Nederland stijgt van 6,4 procent in 2012 naar 7,2 procent in 2013.

Dat belasting- en gerechtsdeurwaarders hierdoor met  veel mensen in een verslechterende financiële positie te maken krijgen en  hun klantenkring zien toenemen, is wel zo goed als zeker. En een directe verbetering is nog lang niet in zicht.