Deurwaarders belastingdienst not amused

 schakelTijdens een studiedag  voor belastingdeurwaarders en invorderingsambtenaren op 13 december 2012 jl. in Nijkerk, maakte spreker A. van Eijsden (Ministerie van Financiën) bekend dat hij een reactie had ontvangen van de deurwaardersbond AVB. Van een zegsman namens die organisatie had hij een e-mail ontvangen met als inhoud de opmerking dat men niet enthousiast was over de genomen maatregelen om het deurwaarderswerk gedeeltelijk over te dragen aan commerciële bureaus.

Als reactie hierop gaf van Eijsden aan dat met name de “geringe” aanslagen voor particulieren en bedrijven die de laatste jaren niet waren geïnd en waarvoor er kritiek was ontvangen van zowel binnen als buiten de belastingdienst, aan genoemde bedrijven ter afhandeling worden overgedragen. 

De resultaten van deze inzet zullen worden vergeleken met de behaalde resultaten van de eigen deurwaarders.

Aan de orde kwam ook het wetsvoorstel 22942 en dat behelst het bodemrecht. Dit zou ook voor de Lagere Overheid van toepassing moeten worden. De behandeling (of beter gezegd het niet behandelen) duurt al zo’n 20 jaar (!!)) en zou wellicht in 2013 tot een afronding moeten komen. Of vervolgens ook het bodemrecht voor de LO gaat gelden, moet worden betwijfeld.

Beslagverboden en een aanpassing van wet en regelgeving, gedaan door de KBvG, kon niet op warme reacties rekenen van de inleiders tijdens de studiedag. Ook werden er hier en daar vraagtekens gezet bij het rapport Paritas Passé en de voorgestelde werkwijze door de Nationale ombudsman bij het regulieren van de hedendaagse schuldenproblematiek in combinatie met invorderingsactiviteiten.

Het is jammer dat de inleiders van deze studiedag niet aanwezig waren tijdens de DCN-studiedag op 10 oktober jl. In de meeste gevallen had men de kritiek en opmerkingen rechtstreeks kunnen uiten richting direct betrokkenen en uiteraard had men meteen een antwoord ontvangen.

De gemeente Rotterdam, Den Haag, en Almere maken samen met RBG en BSGW gebruik van de Overheidsvordering. Deze pilot loopt af in het 2e kwartaal 2013 en zal vervolgens worden geëvalueerd.

Per wanneer er een landelijke uitrol voor alle gemeenten gaat komen, kon niet worden gezegd.