Meer mensen met minder in de portemonnee

Lege_portemoneeVolgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijft ook dit jaar het aantal arme mensen en huishoudens groeien. De bevindingen van genoemde organisaties zijn weergegeven in het Armoedesignalement 2012. De kans op armoede is het grootst bij eenoudergezinnen, alleenstaanden tot 65 jaar, niet-westerse huishoudens en jonge gezinnen met kinderen. Volgens de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) ligt voor veel ouderen armoede op de loer. Volgens deze bond gaat Rutte II nog voor forse financiële klappen zorgen bij deze doelgroep.

 

Belasting- en gerechtsdeurwaarders zien ook een toename van de financiële problemen tijdens huisbezoeken bij schuldenaren. Daarbij moet, zoals ook door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) wordt geconstateerd, wel een scheiding worden gemaakt tussen situaties waarbij mensen zonder verwijdbaar gedrag in grote financiële problemen komen en mensen die verkeerd omgaan met hun geld.

In het geval een belastingdeurwaarder bij een belastingschuldige een bezoek brengt en daarbij constateert dat de schuldenaar zo goed als zeker voor kwijtschelding in aanmerking komt, maar b.v. door onwetendheid dit niet heeft gedaan, adviseert de DCN dat de deurwaarder de schuldenaar wijst op deze mogelijkheden.

Het “koud invorderen” is niet meer van deze tijd. Het geven van de juiste adviezen behoort ook tot de taak van een deurwaarder. Daarbij wel onderstreept dat onder normale omstandigheden, waarbij een betaling onterecht is uitgebleven, de invorderingprocedure gewoon moet worden aangevangen en met gebruikmaking van alle mogelijke middelen kan worden afgerond.