Beslag op (huis)dieren?

veestapelUit een recente publicatie blijkt, dat slechts 50% van de deurwaarders de menselijke maat hanteert en geen beslag legt op b.v. een gasfornuis, koelkast, speelgoed en huisdieren. Zaken zoals genoemd en bij particulieren in gebruik, zullen bij een executieverkoop zo goed als niets opbrengen, Een dergelijk beslag kan hooguit worden gezien als een (extra) drukmiddel. Wel zijn aan het leggen van een beslag kosten verbonden welke voor rekening van de schuldenaar komen. Het in beslag nemen van huisdieren is zo goed als nooit te rechtvaardigen en zelfs af te raden. Emoties kunnen hoog oplopen en verder moet de deurwaarder welke het dier in beslag neemt zich realiseren dat hij/zij vanaf dat moment voor de verzorging garant moet staan. Met mogelijke hieraan verbonden consequenties en gevolgen  indien dit niet goed verloopt.

 

Een veestapel in beslag nemen kan nuttig zijn. De dieren zullen dan bij voorkeur naar elders vervoerd moeten worden en uiteraard zal er verzorging voor de dieren moeten zijn.

Conclusie: het in beslag nemen van dieren moet uitsluitend gebeuren indien er absoluut geen andere verhaalsmogelijkheden zijn, het in beslag nemen van huisdieren is nooit aan de orde. Althans naar de mening van de DCN.