Ombudsman: gijzeling vanwege onbetaalde boete niet juist

BoeteGijzelingen van schuldenaren die hun boete wel willen maar niet kunnen betalen, zijn volgens de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen geen juist dwangmiddel om betaling af te dwingen. Dit concludeert hij in zijn rapport “Gegijzeld door het systeem”. Gijzeling zou slechts in uiterste gevallen gebeuren, in 2014 vroeg het Openbaar Ministerie echter in 140.000 zaken om een gijzeling. Volgens de ombudsman levert een gijzeling vaak niet het gewenste resultaat op, verder blijft na de gijzeling de boete gewoon bestaan. Volgens staatssecretaris Dijkhof zijn de betrokken instanties op de goede weg om bij gijzelingen in verband met openstaande boetes de menselijke maat terug te brengen in het systeem.

 

Uitgangspunt blijft dat boetes betaald moeten worden en dat dwangmiddelen ingezet kunnen worden om dat doel te bereiken.

DCN schaart zich achter dit standpunt. Boetes voor te snel rijden, verkeerd parkeren en het negeren van een rood verkeerslicht zijn reacties op een vaak bewust verkeerd handelen. In het geval men zich in deze zaken aan de (verkeers)regels had gehouden, waren er geen boetes opgelegd. Het is geen uitzondering dat juist mensen die in financiële problemen zitten, ook verwijdbare schulden hebben zoals die van openstaande boetes.

Daar waar schuldenaren echt wel bereid zijn de schuld te betalen, maar deze niet in één termijn kunnen voldoen, moet er een betalingsregeling mogelijk zijn. Het CJIB is inmiddels bezig met een verruiming van deze mogelijkheid.