Uit informatie van Voedselbanken Nederland blijkt, dat ten opzichte van 2013 in 2014 het aantal mensen dat bij een voedselbank aanklopte met 11 procent is toegenomen. Ongeveer de helft van de klanten is binnen een jaar weer weg, men is dan in staat om zelfstandig in de eerste levensbehoefte te voorzien. Ruim 40 procent van de klanten is jonger dan 18 jaar. In de praktijk betekent dit dat 37.600 jongeren voor hun eten afhankelijk is van de voedselbank. Steeds meer jongeren weten niet goed om te gaan met het beschikbare financiële budget. Met name zodra er voor wordt gekozen om zelfstandig te gaan wonen, worden de problemen groter. De huur, premie voor de zorgverzekering, abonnement voor een telefoon e.d. moeten worden opgebracht en bij een verkeerd beleid ontstaan er al snel schulden.
Het is van het grootste belang deze groep snel te traceren om te voorkomen dat deze jongeren ook op latere leeftijd structureel in een situatie van financiële problemen belanden.
Het Nibud luidt inmiddels de noodklok voor gezinnen met één kostwinner en een inkomen tot 35.000 euro. Nederland telt zo’n 87.000 gezinnen in die situatie en deze hebben steeds meer moeite om rond te komen. Er kan geen gebruik worden gemaakt van subsidies en slechts door zeer zorgvuldig om te springen met de financiële middelen kan men het precies redden. Bij enige vorm van tegenslag gaat het echter mis.
Bijstandsgezinnen moeten zeker ook goed opletten, alle toeslagen aanvragen, geen schulden hebben en het huishoudboekje op orde hebben. Er is geen geld voor extraatjes, zonder deze uitgaven zou men echter precies kunnen rondkomen.