Volgens de Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland (GGN) steeg de gemiddelde schuld van Nederlanders in 2011 met 19% van € 1.338,– naar € 1.600,–
Baanverlies, echtscheidingen en een verkeerd uitgavenpatroon worden als oorzaken aangegeven. Ondanks aanmaningen en waarschuwingen om te betalen, wordt het steeds lastiger om bedragen te innen. De DCN ontvangt vaker berichten van belastingdeurwaarders over de problemen rondom het incasseren van openstaande belastingaanslagen.
Beslagen op inkomen leiden in toenemende mate ook niet tot het gewenste resultaat aangezien er meerdere beslagleggers zijn. Beslag op een inboedel is regelmatig niet zinvol vanwege staat waarin de inboedel verkeerd, waardoor deze meestal onverkoopbaar zal zijn dan wel een te gering bedrag bij een executoriale openbare verkoop zal opleveren.
Nederlanders die in plaats van schulden, nog kunnen beschikken over een (aanzienlijk) spaartegoed, boeken al sinds 2007 een steeds groter deel van hun spaartegoed uit angst voor een val van de euro over naar rekeningen in een andere valuta.
Naast particulieren doen pensioenfondsen dit ook, daarbij zijn de Japanse Yen en de Amerikaanse Dollar in trek. Het Britse pond is het meest geliefd op het moment dat ervoor wordt gekozen de euro om te wisselen in een andere muntsoort.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt overigens voor het beleggen in buitenlandse valuta.