Dreigen deurwaarders onterecht met boedelbeslag?

EenmaalVolgens een publicatie in Het Kontakt zijn schuldenaren onnodig bang dat er beslag wordt gelegd op hun inboedel. Schuldhulpbureau FenS stelt openbare verkopen van huisraad niet meer gedaan worden. Volgens het artikel komt het regelmatig voor dat er wordt gedreigd met een beslag, maar dat er op de aangegeven datum en tijdstip van de beslaglegging geen deurwaarder verschijnt. Verder levert een inboedel bij een executieverkoop nauwelijks iets op, zo wordt gesteld.

 

Naar de mening van DCN mag van een schuldhulpverlener worden verwacht, dat deze advies geeft waar de schuldenaar mee verder kan: in de praktijk zou dit moeten inhouden het betalen van bestaande schulden of een betalingsregeling treffen met de persoon of instantie waaraan men geld verschuldigd is. Verder zou men schuldenaren kunnen leren via een goede financiële administratie schulden te voorkomen.

De ingenomen stelling van “er wordt uitsluitend gedreigd met een beslag, er gebeurt echter niets” is wat betreft DCN niet in het belang van de schuldenaar. Er zou een totaalbeeld kunnen ontstaan dat het niet betalen van schulden lonend is aangezien er verder toch niets zal gebeuren.

Belasting- en gerechtsdeurwaarders zullen in alle gevallen trachten te voorkomen dat er beslagen op eigendommen worden gelegd. In de gevallen waar er reeds beslag ligt op het inkomen en de schuldenaar verder niet bereid is tot het treffen en nakomen van een regeling, zal een beslag worden gelegd en zo nodig worden overgegaan tot een openbare executoriale verkoop. Dat dit laatste verder niet heel vaak meer aan de orde is (maar zeker wel gebeurt, zie veilingdeurwaarder.nl)  heeft te maken met het feit dat na een beslag en voor de verkoop meestal toch nog een regeling wordt getroffen.

Het advies is en blijft echter, voorkom schulden en mochten deze er toch  zijn of komen, tref dan tijdig een betalingsregeling. Een advies aan FenS om dit als schuldhulpbureau uit te dragen.