Voorrang bank en fiscus bij bankroet is achterhaald

Bij faillissementen zijn banken en de Belastingdienst preferente schuldeisers. Maar volgens universitair docent Ruben van Uden is dit achterhaald. Van Uden promoveerde op het onderwerp aan de Universiteit Leiden. Het gaat om een heikele kwestie. Andere schuldeisers zien bij een bankroet met lede ogen aan dat zij moeten afwachten hoeveel geld zij nog terug kunnen zien. Banken en Belastingdienst mogen eerst. In veel gevallen stroomt het kapitaal dat nog overblijft naar hen toe en staan andere schuldeisers met lege handen. Lees hier verder en ook hier verder.

Vacature deurwaarder

Bij Flanderijn is men op zoek naar een deurwaarder. Taakinhoud:

  • Het betekenen van exploten;
  • Het ter plaatse onderzoeken van verhaalsmogelijkheden en het vastleggen van het resultaat hiervan middels een ambtsbericht;
  • Op sociaal verantwoorde manier met belastingschuldigen het probleem proberen op te lossen, dit kan betaling zijn maar ook in contact brengen met de juiste instanties;
  • Betalingsafspraken (regelingen) maken en vastleggen;
  • Leggen van beslagen op bank, auto en onroerende zaak. Interesse of reageren? Lees dan hier verder.

Grote vangst voor Belastingdienst bij controle

Ter hoogte van de zoutopslag en het provinciedepot op de N270 tussen Deurne en Helmond heeft de politie dinsdag tijdens een groot deel van de dag een uitgebreide controle gehouden. Daarbij was ook de belastingdienst aanwezig. Die inde maar liefst 53.000 euro aan boetes. Bovendien werd één auto in beslag genomen. Lees hier verder.

Valse email Rijksdienst voor het wegverkeer

Door middel van een valse email proberen criminelen te infiltreren in computers. Zoals altijd bij deze berichten wordt er gevraagd om gegevens aan te passen door te klikken op een onderstreept stukje tekst. Het advies is, om het bericht meteen te verwijderen.

Deurwaarder legt beslag op voor schuldregeling gespaard bedrag

Een deurwaarder legt beslag op het bij de Kredietbank Nederland ten behoeve van een schuldregeling gespaarde bedrag. Een schuldregeling met een eerlijke verdeling onder alle schuldeisers dreigt hiermee te mislukken. De rechtbank Noord-Holland wijst een verzoek om een voorlopige voorziening toe en schorst de tenuitvoerlegging van het beslag tot dat op het verzoek om een dwangakkoord dan wel toelating tot de wsnp is beslist. Lees hier verder.

 

Toch geen landelijke uitrol nieuw stembiljet in 2026

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 zal landelijk nog geen nieuw stembiljet worden gebruikt. Minister Uitermark van Binnenlandse Zaken wil eerst een groter experiment met het kleinere stembiljet, dat bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 5 gemeenten is getest. Lees hier verder.

 

Kosten voor contant betalen nemen toe

Cash betalen wordt steeds duurder voor winkeliers en ondernemers. In 2017 kostte een contante betaling circa 29 cent. In 2023 waren die kosten ruim verdubbeld tot 61 cent, terwijl die voor een pinbetaling onveranderd bleef op 17 cent. Een contante betaling kost een doorsnee ondernemer nu dus ruim drie keer zoveel als een pinbetaling. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Betaalvereniging Nederland. Lees hier verder.

Failliet Blokker overweegt verkoop winkels om schulden af te lossen

Het failliete Blokker overweegt een deel van de winkels te verkopen. Het geld moet worden gebruikt om zoveel mogelijk schulden af te lossen, meldt de winkelketen. “Er zijn twee curatoren aangesteld die als opdracht hebben om namens alle schuldeisers zoveel mogelijk schulden af te lossen. Verkoop van een deel van de Blokker-winkels is daartoe zeker ook een optie. Hoelang dit gaat duren, is nu niet te zeggen”, staat op de website van het bedrijf. Lees hier verder.

Aangepaste postbezorging rond de feestdagen

Om ervoor te zorgen dat belangrijke poststukken tijdig bij geadresseerden arriveren, is vroegtijdige aanlevering rond de feestdagen erg belangrijk. Lees hier verder.

Aantal faillissementen in detailhandel met bijna helft gestegen

Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal met bijna de helft gestegen. 110 bedrijven in de detailhandel gingen failliet, bijvoorbeeld winkelbedrijven als Bristol, Game Mania en de Nederlandse tak van kledingketen Esprit. In dezelfde periode een jaar eerder werden 75 faillissementen uitgesproken. Het aantal faillissementen nam onder detailhandelaren sterker toe dan onder andere bedrijven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor de gehele Nederlandse economie gold dat er 33 procent meer bedrijven bankroet gingen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Van alle uitgesproken faillissementen in het derde kwartaal was 10 procent een bedrijf in de detailhandel. Lees hier verder.