Vroegsignalering: gemiste kans voor belastingdeurwaarders?

Het kabinet gaat onderzoeken of er een rol kan zijn voor gerechtsdeurwaarders bij vroegsignalering. Uit de berichten kan niet worden opgemaakt dat er ook belastingdeurwaarders in beeld komen bij dit voorstel en dat is jammer. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) heeft met contacten in de politiek aangeven dat deurwaarders uit hun bezoeken bij schuldenaren bijtijds kunnen signaleren of er sprake kan zijn van een oplopende schuldenpositie. Een zinvolle uitbreiding van het takenpakket met een maatschappelijk belang. Nergens wordt melding gemaakt of belastingdeurwaarders hier ook bij worden betrokken. Op de site van de VVDI (Vereniging Voor Deurwaarders en Invorderaars)  is hierover niets te vinden, publicaties over dit onderwerp zijn niet gedaan. Een gemiste kans, met name voor deze groep deurwaarders (in dienst bij de Belastingdienst) zou een uitbreiding van het takenpakket zeer welkom kunnen zijn.

Kabinet: rol voor gerechtsdeurwaarders bij vroegsignalering

Het kabinet gaat ook kijken naar de rol die gerechtsdeurwaarders met betrekking tot vroegsignalering kunnen vervullen. De NVVK was eerder kritisch over dat idee omdat gerechtsdeurwaarders volgens die brancheorganisatie pas in een veel later stadium relevant worden. Het kabinet Schoof ziet in ieder geval kans de optie verder te onderzoeken. Lees hier verder.

Troonrede: minder snelle stijging incassokosten

Het kabinet zal samen met gemeenten en anderen blijven werken aan minder armoede en de aanpak van schulden, bijvoorbeeld door incassokosten minder snel te laten oplopen. Lees hier de volledige troonrede.

Gerechtshof geeft Arnhem gelijk in zorgfraudezaak

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt Flexzorg tot het terugbetalen van ruim 420.000 euro aan de gemeente Arnhem. De Wmo-aanbieder vervalste zijn administratie en bracht niet gemaakte zorguren in rekening bij de gemeente. Beide eigenaren zijn onlangs veroordeeld voor respectievelijk een celstraf van twaalf maanden en een taakstraf van 240 uur. Lees hier verder.

 

Utrecht mag vermogensgrens voor kwijtschelding belastingen niet verhogen

De gemeente Utrecht mag de vermogensgrens voor het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen niet verhogen. Dat oordeelde de Raad van State woensdag. De gemeenteraad wil dat Utrechters meer spaargeld mogen hebben om in aanmerking te komen voor deze kwijtschelding. Eind 2023 vernietigde toenmalig BZK-minister Hugo de Jonge (CDA) het voorstel. Volgens hem was het raadsbesluit in strijd met het recht en het algemeen belang. Terecht, zo blijkt uit de uitspraak van de hoogste algemene bestuursrechter. Lees hier verder.

 

Onderzoek naar jongeren en zorgschulden van start

Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en incasso- en gerechtsdeurwaarderskantoor Syncasso starten samen een onderzoeksproject “Jongeren van zorgschulden naar duurzaam betaalgedrag”. Het onderzoek, dat loopt van september 2024 tot maart 2025, richt zich op het begrijpen en aanpakken van de toenemende zorgschulden onder jongeren. De organisaties willen daarmee duurzame oplossingen ontwikkelen om deze schuldenproblematiek bij jongeren effectief te bestrijden. Neem voor aanvullende informatie contact op met communicatie@syncasso.nl of bel met Irene Meijdam, communicatiespecialist Syncasso – 06 57 54 09 89.

 

Bewindvoerders stoppen met aannemen cliƫnten

40 procent van de bewindvoerders is gestopt met het aannemen van mensen met schulden-bewinden en heeft de dienstverlening aan zittende cliënten versoberd. Dat blijkt uit onderzoek door brancheorganisaties NBBI, Horus en NVVK onder vierhonderd bewindvoerders. Lees hier verder.

 

Onderzoek: koppositie voor deurwaarders bij agressie

Het aantal advocaten dat beroepsmatig te maken heeft met agressie, bedreiging of intimidatie is opnieuw gestegen. Gaf in 2022 nog 50 procent van alle advocaten aan hiermee te worden geconfronteerd, in 2024 is dat al 55 procent. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). De onderzoekers hebben de cijfers over advocaten vergeleken data over gerechtsdeurwaarders, journalisten, overheidsmedewerkers en politieke ambtsdragers. In dit rijtje hebben gerechtsdeurwaarders de dubieuze eer van een koppositie. Maar liefst 81 procent meldde dit jaar slachtoffer te zijn van agressie, intimidatie of bedreiging. Voor een op de vier ontaarde dit ook in fysieke agressie. Lees hier verder

Schulden leiden bij jongeren vaak tot meer schulden

Als jongeren eenmaal één schuld hebben, komen daar vaak snel nieuwe bij. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeksprogramma Pointer. Bij ruim een kwart van de jongeren ontstaat er een stapeling van schulden. Voor schulden die ontstaan door het niet betalen van de zorgverzekering is dat bijna de helft. Volgens grote gerechtsdeurwaarders is schaamte een belangrijke factor voor het opeenstapelen van schulden. Lees hier verder.

 

Ex-gedetineerde valt vaak door schulden in herhaling

Schulden maken het voor veel gedetineerden na hun vrijlating moeilijk om op het rechte pad te blijven. Een ex-gevangene met problematische schulden heeft 12 procent meer kans op recidive, stellen onderzoekers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. En dat geldt voor meer dan 60 procent van de vrijgekomen gedetineerden. Lees hier verder.