Eind 2012 kunnen naar verwachting ruim 76.000 huiseigenaren hun hypotheek niet meer betalen. Dat zijn er 11.000 meer dan begin van dit jaar. Die verwachting wordt uitgesproken door Peter van den Bosch, algemeen directeur van het Bureau Krediet Registratie (BKR). De afgelopen vier jaar is het aantal wanbetalers verdubbeld. In totaal kampt nu 1% van de hypotheeknemers met een betaalachterstand.
Vooral de aanhoudende economische crisis, de oplopende werkloosheid en het toenemend aantal echtscheidingen zijn hier debet aan, zo zegt van den Bosch.
Er zijn echter ook meer factoren van invloed op mogelijke betalingsproblemen.
Veel mensen hebben zich tot de nek in schulden gestoken toen de hypotheekrente erg laag was. De maandlasten waren toen nog goed op te brengen. Als de rente hoger is op het moment dat er een nieuwe rentevaste periode moet worden afgesproken, kunnen de maandlasten ineens fors hoger komen te liggen.
Wanbetaling leidt uiteindelijk tot gedwongen verkoop van een huis door de bank. Zo’n verkoop levert vrijwel altijd minder op dan de schuld.
De huizenprijzen blijven inmiddels dalen. De prijzen van verkochte koopwoningen waren in maart 2012 gemiddeld 4.7% lager dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Het wordt ook een steeds groter probleem het huis überhaupt verkocht te krijgen. In maart 2012 werden slechts 9000 woningen verkocht, 13% minder dan een jaar eerder.
Betere schuldenregistratie
Steeds meer Nederlanders hebben schulden. Om daar een einde aan te maken, is het nodig dat de problematiek bij de bron wordt aangepakt, zo stelt het BKR
Mensen die maanden achterlopen met het betalen van de huur of de energierekening staan niet bij het BKR geregistreerd. Ook studieschulden, boetes of schulden bij telefoonbedrijven worden in de lijsten van het BKR niet meegenomen.
Het is mogelijk dat mensen die bij verschillende instanties schulden hebben, een lening bij een bank krijgen.
Om de schulden beter te registreren, wil het BKR het Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) wettelijk vastleggen. In het LIS kunnen huur- energie- en sociale dienstschulden worden geregistreerd.
Tot op heden stak het College Bescherming Persoonsgegevens echter een stokje voor de invoering van het LIS. Er zal dus eerst wetgeving moeten komen voordat het LIS ingevoerd kan worden.
Namens het BKR zal dhr. Peter Hofman een inleiding verzorgen tijdens de DCN-studiedag op 10 oktober 2012 in Nijkerk.