Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) vindt dat te veel ouders verzuimen hun kinderen op een goede manier voor te bereiden op een financieel zelfstandig bestaan. Volgens het NIBUD beginnen ouders te laat met het geven van zak- en kleedgeld. Verder leren ouders hun kinderen te weinig hoe om te gaan met bankzaken.
Jongeren krijgen vaak al te maken met hoge schulden en afbetalingsproblemen. Zodra ze zelfstandig gaan wonen is een bezoek van een deurwaarder geen uitzondering, zo constateert b.v. de DCN
Een goede opvoeding, ook inzake hoe om te gaan met geld, kan in de toekomst veel problemen voorkomen. Helaas geven ouders vaak een verkeerd voorbeeld en wordt juist dat gedrag overgenomen door hun kinderen. Met alle gevolgen van dien.
Zwak financieel beheer ondernemers
Het NIBUD ziet ook jaarlijks duizenden ondernemers in de problemen komend doordat met name de uitgaven in de privésfeer niet in de pas lopen met de inkomsten. NIBUD directeur Gerjoke Wilmink noemt dat zorgelijk. Meer aandacht voor budgetbegeleiding richting die ondernemers in dus absoluut noodzakelijk.
Recordbedrag aan schulden
Nederlandse consumenten en bedrijven hebben een recordbedrag van ruim 6 miljard euro aan schulden openstaan bij incassobureaus.
Volgens het NIBUD niet verbazingwekkend aangezien uit eigen cijfers is gebleken dat de koopkracht voor het derde jaar daalt. Het is dan moeilijk om aan de verplichtingen te voldoen.
Op 10 oktober 2012 is de directeur van het NIBUD, Gerjoke Wilmink, één van de sprekers tijdens de studiedag “Invorderen van (belasting)schulden in crisistijd”.