Door dalende inkomsten als gevolg van de bezuinigingen door de overheid en verlaging van de pensioenen, is het reëel inkomen van veel consumenten afgenomen. Verder zijn de vaste lasten sinds 2008 met 12 procent gestegen. Dit gegeven in combinatie met de particuliere schuldenlast zorgt voor een rem op het doen van bepaalde uitgaven. Er wordt met name bespaard op kleding, elektronica en spullen voor het huis zoals meubels. Daar waar mensen nog wel financiële ruimte hebben, wordt deze nu gebruikt om schulden eerst af te lossen. Analisten van de ABN Amro verwachten dat de consumptieve uitgaven pas in 2015 weer zullen gaan toenemen.
Het BKR maakte overigens bekend dat het aantal mensen met betalingsproblemen blijft groeien. Het 2e half jaar van 2013 nam het aantal mensen met betalingsproblemen toe met 20.000 en steeg naar een totaal van 740.000 consumenten met betalingsachterstanden.
Echtscheidingen en werkloosheid zijn voor een groot deel de oorzaak van deze toename.
De aanslag gemeentelijke belastingen welke bij veel burgers in januari of februari op de voordeurmat valt, is gemiddeld 1,4 procent hoger ten opzichte van 2013.
Op de gemeenten Noordwijkerhout, Velsen en Zeist na, stijgen in alle andere gemeenten waar hondenbelasting wordt geheven ook daar die tarieven.
Provincies verwachten meer geld te ontvangen uit de motorrijtuigenbelasting. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat vrijstellingen voor milieuvriendelijke auto’s komen te vervallen.
Ook aan de Waterschappen zijn huishoudens meer geld kwijt en wel gemiddeld zo’n 2,8 procent.