Zorgbonus en een beslag daarop

Zorgmedewerkers die zich hebben ingezet voor patiënten en cliënten met COVID-19 hebben recht op een bonus. Zoals verpleegkundigen op de Intensive Care (IC) en verpleegkundigen en verzorgenden in zorginstellingen. Maar ook schoonmakers in de zorg. Als aan de voorwaarden wordt voldaan verstrekt de bonus de werkgever of opdrachtgever (de zorgaanbieder). Lees hier verder. Is de zorgbonus voor beslag vatbaar of valt deze daarbuiten?

De kern van loonbeslag. Bij loonbeslag legt de deurwaarder beslag op de vorderingen die de werknemer op de werkgever heeft of uit een ten tijde van het beslag reeds bestaande rechtsverhouding rechtstreeks zal verkrijgen. Wanneer bijvoorbeeld in september beslag onder de werkgever is gelegd dan valt de vordering van de werknemer, het recht op loon, onder het beslag. Uiteraard moet hierbij rekening worden gehouden met de beslagvrije voet. Het meerdere wordt afgedragen aan de deurwaarder.

Zorgbonus en beslag.  Hoe zit het dan bij de zorgbonus? De werkgever kan de zorgbonus aanvragen bij het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan ontvangt de werkgever subsidie. Vervolgens moet de werkgever de bonus aan de medewerker uitkeren. De werkgever moet hierbij de bonus aanmerken als eindheffingsbestanddeel, zodat hierover geen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen wordt afgedragen en dat het geen gevolgen heeft voor inkomensafhankelijke regelingen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag e.d.  Het feit dat er sprake is van loon uit tegenwoordige arbeid en dat het deel zal uitmaken van de salarisstrook, maakt nog niet dat dit automatisch ook onder het beslag valt. Cruciaal is dat de werkgever de zorgbonus moet aanvragen en dat er aan een aantal voorwaarden voldaan moet worden voordat een werknemer hiervoor in aanmerking komt. De zorgbonus vloeit daarmee niet voort uit de rechtsverhouding zoals deze tussen werkgever en werknemer gold op het moment dat er beslag is gelegd. De zorgbonus valt dus niet onder het beslag.

Uitzondering.                                                                                                                 
Er geldt slechts een uitzondering voor de situatie dat er beslag is gelegd nadat de zorgbonus is aangevraagd en is toegekend. De werkgever is verplicht om de bonus binnen vijf maanden na toekenning aan de werknemer uit te betalen. Mocht toevallig in de periode na toekenning maar voor uitbetaling beslag zijn gelegd, dan zal de werkgever de zorgbonus aan de deurwaarder moeten afdragen. Immers dan vloeit de uitbetaling wel voort uit de rechtsverhouding zoals deze was op het moment dat er beslag werd gelegd. Mocht dit het geval zijn, vraag dan de schuldeiser/deurwaarder of de zorgbonus, gezien het bijzondere karakter, buiten het beslag mag blijven. (bron: A. Moerman / Juridisch loket)