Samenwerking tussen kredietbank en gerechtsdeurwaarder werpt z’n vruchten af

 De afgelopen tijd is er in Rotterdam sprake van een nieuwe aanpak bij mensen die hun financiële afspraken niet nakomen. Om extra kosten bij schuldenaren te voorkomen, meldt de gerechtsdeurwaarder welke een post ter incasso heeft ontvangen, zich bij de Kredietbank om te kijken of de schuldenaar daar al bekend is. Mocht dit zo zijn, dan kan de nieuwe schuld worden meegenomen in de schuldhulpregeling en worden er geen kosten gemaakt waardoor de schuldenaar nog dieper in de financiële problemen gaat komen. In Rotterdam werkt deze aanpak prima, werken ook de meeste schuldeisers mee en worden kosten voorkomen.

 

Volgens John Wisseborrn, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) hebben zowel de schuldeiser als de schuldenaar voordeel bij deze werkwijze.

Geen extra kosten voor de schuldenaar maar ook geen kosten voor de schuldeiser. In het geval er geen verhaal is bij de schuldenaar en de post als oninbaar moet worden afgeboekt, zijn er in het voortraject met deze werkwijze geen kosten gemaakt.

Op initiatief van Henk Karelsen, voorzitter van het Deurwaarders Collectief Nederland (DCN) wordt er in Amersfoort bij het innen van gemeentelijke belastingschulden al jaren redelijk nauw samengewerkt met de schuldhulpverlening. Ook met dezelfde doelstelling, kosten voorkomen en bij voorkeur door middel van een betalingsregeling de betaling te realiseren.

Dhr. Wisseborn is een van de sprekers tijdens de eerstvolgende DCN studie- en actualiteitendag op woensdag 9 oktober a.s. in Nijkerk.