Banken reageren sneller bij betalingsachterstand

Tekoop1Klanten die bij hun hypotheek een betalingsachterstand krijgen, worden door de bank in een vroeg stadium benaderd. Een betalingsregeling, gesprek over hoe om te gaan met de financiële mogelijkheden met een deskundige en zelfs een uitstel van betalen behoren tot de mogelijkheden.

Snel reageren en handelen is volgens de banken noodzakelijk. Zo kan worden voorkomen dat het financiële probleem onbeheersbaar wordt. Met name bij mensen die werkloos zijn geworden kunnen zaken snel flink uit de hand lopen. Het aantal mensen zonder baan is inmiddels gestegen naar 571.000 en dat is 7.2 procent van de beroepsbevolking.

 

Er zijn ook mensen die deken creatief te kunnen omgaan met een hypotheekschuld. Een vrouw die een woning huurt van haar ex-partner, probeerde een huisuitzetting te voorkomen door haar 9-jarige dochter, welke bij haar woont, een kort geding tegen de uitzetting te laten aanspannen.

De vrouw verloor al eerder een geding tegen de ontruiming en zette vervolgens haar dochter in om de strijd tegen de bank te winnen.

De vrouw verloor ook nu het geding, de rechter heeft de vrouw gewaarschuwd haar dochter niet langer als schuld te blijven gebruiken. De bank kan dus overgaan tot ontruiming, de hypotheekverplichtingen worden overigens al ruim een jaar niet nagekomen.

Vorig jaar hebben maar liefst 3500 woningeigenaren hun woning gedwongen moeten verkopen. Ten opzichte van 2011 is dat een toename met 70 procent.

Het gemiddelde verlies hierbij  per woning was 34.000 euro.

TehuurInmiddels betalen honderdduizenden mensen met een sociale huurwoning ook zo veel huur, dat men moet gaan beknibbelen op andere uitgaven. De huren mogen per 1 juli 2013 verder worden verhoogd, daarbij is de verhoging wel afhankelijk van het inkomen.

Naast de huurverhoging gaan ook de gemeentelijke woonlasten omhoog. De aanslag gemeentelijke belastingen zal dit jaar gemiddeld met 2 procent stijgen met daarbij zowel uitschieters naar boven als naar beneden.

Volgens berekeningen van het NIBUD gaat zo goed als iedereen er dit jaar in inkomen op achteruit. Dit in combinatie met dus de stijging van huur, andere woonlasten, zorg- en energiekosten zal het jaar 2013 voor veel mensen een financieel moeilijk en waarschijnlijk voor deurwaarders en schuldhulpverleners druk jaar worden.