Wanbetaling zorgpremie onveranderd groot

Poen_en_pillenOndanks de inspanning van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) betalen nog steeds zo’n 300.000 Nederlanders hun verplichte zorgpremie niet. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit aantal komt neer op 2 procent van alle Nederlanders, wel kan er een onderscheid worden gemaakt. Trouwste betalers zijn de autochtone (“gewone”) Nederlanders. Daarvan betaalt slechts één procent niet. Van de Marokkaanse en Turkse Nederlanders vindt vijfprocent het niet nodig te betalen, maar liefst  een op de zes Antillianen staat als wanbetaler te boek. Om te worden geregistreerd als wanbetaler inzake zorgpremie, moet er overigens al minimaal zes maanden geen premie worden betaald.

 

Het probleem van wanbetaling is ontstaan na de introductie van het nieuwe zorgstelsel. Voor die tijd werd de premie op het inkomen ingehouden. Dat iedere wijziging geen verbetering is, blijkt ook hier. Verder is van de voorspelling dat de zorgkosten dankzij het nieuwe zorgstelsel zouden afnemen niet uitgekomen. Het tegendeel lijkt eerder in beeld, de zorgkosten beginnen onbeheersbaar te worden.

De premies van de wanbetalers worden overigens min of meer wel ontvangen, ze zijn n.l.  verdisconteerd in de premie van de mensen die wel keurig betalen ! Mocht iedere Nederlander dus wel gewoon zijn of haar verplichting nakomen, dan zou de premie omlaag kunnen.