Het aantal aanvragen voor een schuldsanering is flink toegenomen. In 2010 werden er 16.643 aanvragen gedaan, in 2011 maar liefst 21.114. De schulden ontstaan niet alleen door een terugval van het inkomen maar ook door overbesteding en compensatiegedrag, zo laat het departement van Veiligheid en Justitie weten. Veertig procent van de Nederlandse huishoudens heeft geen of te weinig financiële buffers. Volgens het NIBUD zouden huishoudens minimaal 3550 euro aan spaartegoed moeten hebben, een gezin met twee kinderen 5000 euro. Vaak zijn deze bedragen dus niet achter de hand en ontstaan er al moeilijkheden in het geval er een nieuwe wasmachine moet worden aangeschaft.
Zo’n 15 procent van de huishoudens spaart niet, 12 procent heeft zelfs geen spaarrekening.
Met name de laagopgeleiden, huurders en jongeren tussen 18 en 24 jaar sparen niet of nauwelijks.
Verder is uiteraard het inkomen bepalend of er wel of niet wordt gespaard.
Uit cijfers van het CBS blijkt overigens dat de inkomensverschillen in Nederland relatief klein zijn. Ons land heeft zelfs de kleinste inkomensverschillen in Europa.
Onder zelfstandigen zijn de inkomensverschillen traditioneel flink groter dan onder werknemers en uitkeringsontvangers.
Middeninkomens met een bruto inkomen van tussen de 2000 en 5000 euro zouden er in 2013 netto en tientallen euro’s op vooruit moeten gaan. De zou zijn te danken aan de nieuwe belastingmaatregelen.