Met de steeds verder dalende huizenprijzen, zullen de tarieven voor de aanslagen OZB verder moeten stijgen. Dat althans is nodig voor gemeenten om niet met verminderde inkomsten te worden geconfronteerd. De OZB brengt 3,2 miljard op. Aan rioolrechten wordt een bedrag van 1,4 miljard geïncasseerd. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stijgt de OZB volgens een wettelijk vastgesteld maximum. Ook de rioolheffing is aan een maximum gebonden. De reinigingsrechten zijn na de OZB de belangrijkste bron van inkomsten voor gemeenten. Ze brengen 1,8 miljard op.
In hoeverre de gemeente Gemert-Bakel voldoet aan de VNG-criteria inzake de OZB-tarieven is onduidelijk. In 2013 wordt de OZB daar verhoogd met maar liefst 64 procent. Het college ziet dit als enige mogelijkheid om de begroting voor 2013 rond te krijgen. De Vereniging eigen Huis (VEH) heeft inmiddels verontwaardigd gereageerd op de plannen van deze verhoging.
Meer gemeenten hebben de parkeerbelasting ingevoerd en inmiddels levert deze belasting 614 miljoen euro op. Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt overigens dat van alle inkomsten van gemeenten in ons land, de baten uit de parkeerbelasting de afgelopen jaren het hardst zijn gestegen.
Bij de inning van openstaande gemeentelijke belastingen is het volgens de DCN wenselijk dat de behandelende belastingdeurwaarder meteen goed nota neemt van de feiten en omstandigheden waarin de belastingschuldige zich bevindt. Leeft deze b.v. van een uitkering waarvan het bedrag zodanig is dat een verzoek tot kwijtschelding van belastingen gerechtvaardigd is, zal de deurwaarder deze informatie moeten verstrekken.
Het koud invorderen is niet meer van deze tijd, helaas is deze werkwijze nog niet in iedere gemeente en bij alle invorderingskantoren ingevoerd.