Woensdag 17 oktober is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldarmoededag. Het begrip armoede kan overigens niet overal als gelijk worden beschouwd. Armoede in derde wereldlanden is schrijnender ten opzichte van armoede in ons land. Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) komen er over 2011 en 2012 samen 60.000 huishoudens bij ons de lage inkomensgrens naar een totaal van 588.000 arme huishoudens. Armoede treft in Nederland vooral eenoudergezinnen, alleenstaanden (tot 65 jaar) en mensen met een bijstandsuitkering. Door de toename van het aantal zelfstandigen groeide ook de groep zelfstandige ondernemers (hoofdzakelijk ZZP-ers) onder de werkende armen.
Als armoedegrens werd in 2010 1.000 euro per maand voor een alleenstaande aangehouden.
Wel is zeker dat door de economische crisis meer mensen in financiële problemen komen. Belasting- en gerechtsdeurwaarders krijgen het drukker en ook de aanvragen bij de schuldhulpverlening nemen toe.
Sinds 1924 is 31 oktober Wereldspaardag, de dag waarop mensen over de hele wereld stilstaan bij het belang van sparen. Sparen is van alle tijd en blijft belangrijk.
Door de financiële crisis worden huizenkopers binnenkort gedwongen eigen geld te steken in een woning, voordat deze met een aanvullende hypotheek kan worden aangeschaft.
Top- en aflossingsvrije hypotheken gaan verdwijnen. Adviezen van als je iets wilt kopen, moet je eerst sparen worden al geruime tijd door het NIBUD gegeven.
Ondanks de tegenvallende renteopbrengsten is en blijft sparen belangrijk en te verkiezen boven het via leningen e.d. doen van allerhande aankopen.
Het Geldmuseum in Utrecht schenkt extra aandacht aan de Wereldspaardag met de geschiedenis van geld, hoe geld wordt gemaakt enz. (zie www.geldmuseum.nl)