De crisis zorgt ervoor dat Nederlanders flink aan het banksparen zijn geslagen. Banksparen is sinds 2008 mogelijk, hierbij wordt een bedrag op een geblokkeerde rekening bij een bank gestort. Het spaartegoed is pas na een bepaalde tijd en alleen voor bepaalde doelen op te nemen. De spaarder krijgt een belastingvoordeel als deze het spaarbedrag benut voor bijvoorbeeld een hypotheek, ontslagvergoeding, pensioenopbouw of een uitvaartverzekering.
In het Kunduz-akkoord is overigens afgesproken dat het banksparen voor een hypotheek vanaf 01 januari 2013 niet meer mogelijk is. Het populaire spaarloon werd per 01 januari 2012 al afgeschaft.
De bankspaarinteresse is vooral ingegeven door de onzekerheid over de toekomst. Consumenten willen inmiddels ook af van hun beleggingsverzekeringen en stappen over naar een veiliger en begrijpelijker bankspaarvariant, zo is gebleken. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat Nederlanders vorig jaar in totaal voor maar liefst 360 miljard hebben gespaard. Dat is een recordbedrag. Door de onzekere tijden zijn mensen voorzichtiger geworden met het uitgeven van geld. De bestedingen nemen dus af, maar dat raakt dan wel onze economie.