Zoals het er nu na de laatste verkiezingen uitziet, zal Griekenland de Eurozone niet gaan verlaten. Dat er daar echter nog veel moet veranderen, zeker voor wat betreft het heffen en innen van belastingen, is inmiddels wel duidelijk. Kort geleden werd de hoogste belastinginspecteur van Griekenland Nikos Lekkas geïnterviewd door de Duitse krant Die Welt. Volgens die inspecteur zouden de Griekse financiële problemen zijn opgelost als er slechts de helft van de belastingen welke nu worden ontdoken, worden betaald !
De belastinginspecteur schatte het bedrag waar jaarlijks naar kan worden gefloten op 40 à 45 miljard. En dat is zo’n 15 procent van de totale economie.
Kort voordat hij zou worden beëdigd, werd de nieuwe Minister van Financiën van Griekenland onwel.
Het is niet te hopen dat dit een slecht voorteken is.De Abvakabo maakte recent in een rapport melding van het feit dat er in ons land een voor aanzienlijk (groot) bedrag aan belastingen niet wordt geïnd.
Volgens het TV-programma Een Vandaag op 19 juni jl, kunnen er vraagtekens worden geplaatst bij de juistheid van aangiftes door ondernemers in Nederland.Naar de mening van een commissie onder leiding van hoogleraar Leo Stevens kunnen de bezuinigingen bij de Belastingdienst leiden tot een lagere kwaliteit bij de dienst en het serviceniveau van het toezicht negatief beïnvloeden. Het horizontaal toezicht (hierbij geeft de fiscus een belastingplichtige meer vertrouwen en verantwoordelijkheid om zijn belastingzaken te regelen) zou goed werken bij grote bedrijven. Bij het midden- en kleinbedrijf zouden verbeteringen nodig zijn. Staatssecretaris Weekers van Financiën wil dat er binnenkort gesprekken worden gevoerd met de medewerkers over de handhaving door de Belastingdienst.
Maar al met al is de Nederlandse belastingheffing en inning absoluut nog een goed voorbeeld om te volgen door de Griekse overheid.