Volgens een publicatie in het Algemeen Dagblad (AD) zouden de wettelijke deurwaarderstarieven te hoog zijn. Deze tarieven zijn vastgesteld in 2001 en anno 2014 nog steeds van toepassing. Door een steeds verdergaande automatisering zou de kostprijs van veel handelingen zijn gedaald. Volgens een (helaas niet nader genoemde) deurwaarder kunnen loon- en bankbeslagen per tientallen tegelijk worden afgehandeld en zijn de daaraan verbonden kosten voor de uitvoerende gerechtsdeurwaarder nog slechts een fractie van wat het vroeger was.
Woordvoerders van enkele politieke partijen mengen zich inmiddels ook in de discussie en willen dat verantwoordelijk staatssecretaris Teeven ingrijpt.
Volgens John Wisseborn (voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders) is een aanpassing van de tarieven niet nodig. De berekening daarvan is volgens Wisseborn een gemiddelde, er zitten eenvoudige vorderingen tussen maar ook zeer tijdrovende. Verder moet er in software worden geïnvesteerd en zijn er nieuwe ontwikkelingen gaande welke ook geld en tijd kosten zoals het beslagregister. De KBvG ondersteunt wel een nieuw kostprijsonderzoek.
Bij het innen van belastingschulden gelden geheel andere tarieven. De kosten welke voor het deurwaarderswerk dan in rekening gebracht kunnen worden, staan vermeld in de Kostenwet.