Meer jongeren met schulden, vooral zorgpremie is een probleem

Deurwaarders zien steeds meer jongeren met schulden. Een van de belangrijkste oorzaken is betaalachterstanden bij de zorgverzekering, blijkt uit een rondgang van de NOS. Extra wrang is dat veel van deze jongeren geen zorgtoeslag aanvragen. Lees hier verder.

 

Rijk verwacht 121 miljoen minder kosten bijstand

Het rijk verwacht gemeenten in 2024 121,6 miljoen euro minder te hoeven geven voor de uitbetaling van bijstandsuitkeringen en loonkostensubsidie. Dat blijkt uit de bijstelling van het nader voorlopige macrobudget. Het macrobudget 2024 gaat daarin van 6,958 miljard naar 6,836 miljard euro. Lees hier verder.

Grootschalige actie in ondermijningsonderzoek

In een gezamenlijke actie van politie en FIOD en onder leiding van het Openbaar Ministerie heeft maandag 06 mei een onderzoek plaatsgevonden bij een bedrijf in de haven van Vlissingen en op zes andere locaties in Zeeland. Lees hier verder.

CJIB heeft 31.000 vaste klanten

Elk jaar krijgen zo’n 31.000 mensen meer dan tien verkeersboetes, blijkt uit onderzoek van BNR. Deze ‘verkeershufters’ zijn minstens zo gevaarlijk als dronken bestuurders, maar kunnen ongehinderd de weg op. Slachtofferhulp Nederland eist een hardere aanpak. Lees hier verder.

Achteraf wanbetalen: deurwaarders staan vaker bij jongeren op de stoep

Als DCN hebben we al meer gepubliceerd over dit onderwerp en gewaarschuwd: “buy now, pay later” zorgt voor grote problemen. De AFM waarschuwde ook, BNR hield een rondgang. Lees en luister hier verder.

Rechtbank Oost-Brabant biedt hulp bij de aanpak van schulden

De rechtbank Midden Nederland werkt vanaf 02 april al met een schuldenfunctionaris, de rechtbank Oost-Brabant werkt vanaf 01 mei met schuldenfunctionarissen. Om mensen met schulden verder te kunnen helpen. Schuldenfunctionarissen zijn medewerkers van de rechtbank die ervoor zorgen dat rechtzoekenden met financiële problemen eerder bij de schuldhulpverlening van hun gemeente terechtkomen. Lees hier verder.

Tuchtrechter gerechtsdeurwaarders: geen regeling tijdens loonbeslag

De tuchtrechter (Kamer voor gerechtsdeurwaarders) heeft een belangrijke uitspraak (1) gedaan in een zaak waarin een gerechtsdeurwaarder een regeling wilde treffen terwijl debiteurklant al te maken had met een loonbeslag. Volgens de tuchtrechter moet een gerechtsdeurwaarder terughoudend zijn bij het treffen van regelingen als er sprake is van loonbeslag. Omdat betrokkene dan moet leven van het bestaansminimum (beslagvrije voet) is er daardoor  geen verdere afloscapaciteit. Welke gevolgen heeft deze uitspraak en welke mogelijkheden hebben burger, schuldeiser en gerechtsdeurwaarder dan nog wel? Lees hier verder. Dat de uitspraak ook belangrijk is voor belastingdeurwaarders, moge duidelijk zijn.

Schuldenknooppunt brengt schuldenrust

Na een succesvolle proefperiode gaan de Belastingdienst en Dienst Toeslagen door met de samenwerking met het Schuldenknooppunt. Via het Schuldenknooppunt wisselen schuldeisers en schuldhulpverleners op een snelle, gelijke en betrouwbare manier gegevens uit. Zo worden mensen met problematische schulden beter en sneller  geholpen. Lees hier verder.

 

Wijziging van Leidraad Invordering

De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten. Dit besluit wijzigt de Leidraad Invordering 2008. Het beleid dat ziet op het berekenen van de nettowoonlasten bij de betalingscapaciteit voor uitstel van betaling en kwijtschelding wordt gewijzigd. Dit besluit treedt op 1 mei 2024 in werking. Lees hier verder.

Ruim 700.000 signalen voor vroegsignalering schulden

Gemeenten kregen vorig jaar flink meer huishoudens in beeld met een beginnende betalingsachterstand. Het aantal signalen dat ze kregen van verhuurders, zorgverzekeraars, drinkwater- en energiebedrijven ging met een kwart omhoog naar ruim 700.000. Lees hier verder.