Online test voor grip op geldzaken ruim 500.000 keer ingevuld

De Geldfit-test op geldfit.nl is ruim 500.000 keer ingevuld. Op geldfit.nl kunnen mensen aan de hand van een simpele test in twee minuten ontdekken hoe financieel ‘fit’ ze zijn en wat ze kunnen doen om meer grip op hun geld te krijgen. Wie de test doet krijgt na afloop een online advies. Mensen kunnen daar zelf mee aan de slag, maar er is ook een groep die er hulp bij kan gebruiken. Zij krijgen meteen een overzicht van organisaties in de buurt die hen hierbij kunnen helpen. Lees hier verder.

Voormalig ING-baas Hamers gedagvaard voor witwassen

Het Openbaar Ministerie zal oud-ING-topman Ralph Hamers dagvaarden voor zijn rol in de witwasaffaire bij Nederlands grootste bank, meldt Het Financieele Dagblad. Dit blijkt volgens de krant uit een bericht van een van de zaaksofficieren aan jurist Gabriel Meijers. Die dreigde namens de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) van Pieter Lakeman met een kort geding tegen het OM als een dagvaarding van Hamers nog langer uitblijft. Lees hier verder.

Afname contant geld-betalingen stagneert: winkeliers die cash accepteren willen dat blijven doen

De terugloop in de acceptatie van contant geld aan de kassa is gestagneerd. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB) na een peiling door onderzoeksbureau Locatus bij ruim 5100 winkels, dienstverleners en marktkramen in heel Nederland. Lees hier verder.

Deurwaarders zoeken directeur

Karen Weisfelt ,tot voor kort  directeur van het bureau van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), heeft per 01 februari jl. een functie aanvaard bij het Bureau Financieel Toezicht (BFT) als hoofd Afdeling Notariaat en Gerechtsdeurwaarders. De KBvG is nu dus op zoek naar een nieuwe directeur. Lees hier verder.

OM onderzoekt aangifte van verduistering tegen bewindvoerder

Het Openbaar Ministerie (OM) kijkt naar de mogelijkheden om een onderzoek in te stellen naar een voormalig bewindvoerder uit Dwingeloo. De president van de rechtbank Noord-Nederland deed aangifte tegen de man wegens verduistering en valsheid in geschrifte. Het bewindvoerderskantoor van de ex-bewindvoerder regelde geldzaken voor mensen die dat zelf niet kunnen. Begin dit jaar ontsloeg de kantonrechter bij de rechtbank Noord-Nederland het kantoor in alle van de ruim honderd dossiers die het beheerde. Lees hier verder.

Gezinsadvocaat een succes

Het was een diepgevoelde wens van kinderen, dat de gezinsadvocaat er kwam bij echtscheidingen. Al in 2014 kwam uit onderzoek van toenmalig Kinderombudsman Marc Dullaert naar voren dat kinderen van scheidende ouders zich niet gehoord voelen. ‘Er wordt vaak over ons gepraat en beslist, maar niet met ons,’ luidde de veelgehoorde klacht. Grote wens van de ondervraagde kinderen was een kindvriendelijke advocaat voor het gezin en niet enkel een advocaat voor ouders die de zaak op scherp zet. Lees hier verder.

 

400 faillissementen in februari

Rechtbanken hebben in februari 400 faillissementen uitgesproken. Dat zijn er 112 minder dan in januari. Vorige maand gingen 336 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 64 natuurlijke personen (individuen) failliet. Lees hier verder.

De invorderingsstrategieën van de Belastingdienst

In een brief van de Staatssecretaris van Financiën is de Kamer geïnformeerd over de stand van zaken van de invorderingsstrategieën van de Belastingdienst en Dienst Toeslagen. In de brief werd o.a. aangegeven dat dwanginvorderingsmaatregelen alleen als uiterst middel worden ingezet. De Belastingdienst heeft onderzoek gedaan naar de gerichtheid van de inzet van dwanginvorderingsmaatregelen en de afweging die daarbij gemaakt wordt, bezien vanuit zowel het belang van de burger, als het belang van de Belastingdienst. Uit dit onderzoek blijkt dat de Belastingdienst (op grote lijnen) handelt conform het uitgangspunt dwanginvorderingsmaatregelen alleen als uiterst middel uit de invorderingsstrategie. De Belastingdienst probeert belastingschulden namelijk zo veel mogelijk «aan de voorkant» te incasseren. Als de burger toch in de dwanginvordering terechtkomt, dan maakt de Belastingdienst voor een invorderingsmaatregel een afweging tussen onder meer effectiviteit, efficiëntie, snelheid, kosten, uitstralingseffecten en het belang van de burger, waarbij het uitgangspunt is dat mogelijke derden zo min mogelijk betrokken raken. De invorderingsmedewerkers worden hierbij geholpen door het systeem Dynamische Monitoren (hierna: DM).8 Uiteindelijk beslist de medewerker altijd zelfstandig, aan de hand van de beschikbare informatie, of het advies van DM wordt opgevolgd of dat een andere invorderingsmaatregel passender is, gegeven de omstandigheden van de burger. De Belastingdienst blijft zich inzetten om de huidige werkprocessen te verbeteren en een beweging te maken naar de voorkant, waarbij vroegtijdig contact met de burger het uitgangspunt is. Lees hier verder.

Uitgeverij gemeentekranten failliet

ETT-media, een uitgeverij die actief was voor het merendeel van de Nederlandse gemeenten, is failliet verklaard. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. ETT maakte ook al meer dan tien jaar de congreskrant voor het VNG Jaarcongres. Het Noordhollands Dagblad schrijft dat Akse media, een uitgeverij van dezelfde eigenaar die onder andere veel gemeentegidsen maakt, ook het faillissement heeft aangevraagd. Lees hier verder.

Groningen ‘onbegrijpelijk koppig’ over bewindvoering

De gemeente Groningen tekent hoger beroep aan tegen een uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland over het gemeentelijk beleid op het gebied van bewindvoering. De rechter tikte Groningen voor de tweede keer op de vingers omdat de gemeente geen bijzondere bijstand wil verstrekken voor inwoners die gebruik maken van een bewindvoerder die niet voor de gemeentelijke kredietbank werkt. De brancheorganisaties voor bewindvoerders zeggen dat het beroep getuigt van een ‘onbegrijpelijke koppigheid’. Lees hier verder.