Belastingdienst bij schuldsanering weer dubbel percentage

Ondernemers die hun coronaschulden willen saneren moeten vanaf april de Belastingdienst weer een hoger percentage bieden dan andere schuldeisers om een akkoord te krijgen. „Bij een belastingschuld van €1 miljoen kost dat een ondernemer €200.000” Tijdens de coronacrisis hebben ondernemers massaal uitstel van belasting aangevraagd. Sinds 1 oktober 2022 hebben ze vijf jaar de tijd om deze schulden in te lossen. Cijfers van de Belastingdienst laten zien dat op 15 januari 2024 circa 178.000 ondernemers een gezamenlijke belastingschuld hadden van €11,5 miljard. Van deze groep hadden er 55.000 (31%) een betalingsachterstand en zo’n 15.000 ondernemers hadden nog niets aan aflossing betaald. Lees hier verder.

 

Incassobedrijf Intrum gebruikt AI om kwetsbare schuldenaar te spotten

‘AI: dé oplossing voor een schuldenvrije samenleving’, luidt de ronkende kop bij de aankondiging. Intrum lanceert woensdag, naar eigen zeggen als eerste in Europa, een nieuwe zelflerende softwaretoepassing die de kans op probleemschulden vroegtijdig kan signaleren. Feitelijk communiceren mensen met schulden bij een bedrijf dat dit incassobureau vertegenwoordigt daarover via een online platform. Denk aan gesprekken met een chatbot en het versturen van digitale informatie, zoals brieven en gegevens. Lees hier verder.

Aantal daklozen stijgt

In Nederland hadden vorig jaar naar schatting 30.600 mensen tussen de 18 en 65 jaar geen dak boven hun hoofd. Dat zijn er meer dan in 2022, toen in die leeftijdscategorie naar schatting 26.600 mensen dakloos waren. Lees hier verder. Bijzondere privé-omstandigheden kunnen ook leiden tot dakloosheid. Lees hier verder.

MINISTERIE HEEFT NOG EEN PAAR DAGEN OM DWANGSOM VAN ÉÉN EURO TE VOORKOMEN

Als het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uiterlijk 31 maart geen besluit neemt over een Wob-verzoek uit 2021, krijgt het een opmerkelijke dwangsom om zijn oren: één euro per dag, met een maximumtermijn van één dag. Het is inmiddels het vijfde beroep over hetzelfde Wob-verzoek, en de rechtbank vond de reeds opgelegde dwangsommen van in totaal meer dan een ton wel een keer welletjes. Lees hier verder.

 

Marktplaatshandel: Fiscus én sociale dienst kijken mee

Op grond van de Europese richtlijn voor gegevensuitwisseling digitale platformen (DAC 7) moeten verkoopplatforms als Marktplaats en Vinted sinds kort persoonsgegevens van verkopers doorgeven aan de Belastingdienst. Deze verplichting geldt wanneer een verkoper meer dan dertig verkooptransacties per jaar heeft verricht of voor meer dan 2000 euro spullen heeft verkocht. Deze verkopers kunnen vragen van de fiscus verwachten. Van incidentele verkopers, die onder deze grens blijven, worden geen persoonsgegevens verzameld. Zij blijven buiten beeld. Lees hier verder.

Kabinet wil geen ruimere vermogensgrens lokale belastingen

Demissionair minister Hugo de Jonge voelt er niets voor om de vermogensgrenzen voor kwijtschelding van lokale belastingen gelijk te stellen aan de vermogensgrenzen van de Participatiewet. Dat laat hij weten in reactie op een motie van NSC en GroenLinks-PvdA. Lees hier verder.

Belastinghulpbusje komt naar de belastingbetaler toe

De Belastingdienst gaat de komende weken met een bus mensen hulp bieden bij hun aangifte. De bus is een nieuw initiatief waarmee de Belastingdienst ook mensen probeert te bereiken die anders geen aangifte zouden doen. Lees hier verder.

Beslag op het lichaam van een overledene

Sacha Ruijs – Kreté, partner bij Claassen Advocaten, postte een wel heel bijzonder bericht. Over een bepaald niet alledaags beslag.                                                                                                                                                                                                          Het is zondagmiddag 17 maart wanneer mij de vraag wordt gesteld of er beslag kan worden gelegd op het lichaam van een overledene.
Iemand in mijn netwerk is benaderd door familie van de overledene, die met de handen in het haar zitten. Zij hebben hun geliefde net verloren, geen toegang tot het lichaam en hebben vernomen dat de begrafenis maandagochtend plaatsvindt. De politie kan verder niets voor hen betekenen, de uitvaartonderneming geeft niet thuis, er zijn geen advocaten in het weekend bereikbaar en haast is geboden.
Die zondagmiddag stelde ik een verzoek op om beslag te mogen leggen op het lichaam van de overledene. Spannend, omdat er nogal wat juridische vraagstukken de revue passeerden.
De wet op de lijkbezorging bepaalt dat in de lijkbezorging wordt voorzien door degene, die het in artikel 11 bedoelde verlof aanvraagt. Maar wat nu als dit verlof wordt aangevraagd en verkregen door een onwaardige (ex artikel 4:3 BW)?
Als iemand onwaardig is om voordeel te trekken uit de nalatenschap omdat deze onwaardige strafrechtelijke feiten heeft begaan ten opzichte van de overledene én hiervoor onherroepelijk is veroordeeld, heeft deze persoon dan wel zeggenschap over het lichaam van de overledene? Met andere woorden mag deze persoon beslissen hoe, waar en wanneer de overledene haar laatste rustplaats krijgt?
Een ander juridisch vraagstuk dat speelt is of ik beslag tot afgifte van het lichaam van een overledene kan vragen. In de literatuur is de vraag aan de orde of een lichaam / stoffelijk overschot kwalificeert als een zaak. Het voldoet mogelijk aan de formele eisen van artikel 3:2 BW, maar wie is de rechtmatig eigenaar van de zaak aan wie de zaak kan worden afgegeven? Behoort het lichaam van de overledene tot de nalatenschap?
Het beslagverlof wordt zondagavond afgegeven en maandag wordt tijdig beslag gelegd. Het volgende juridische vraagstuk doet zich aan. Het beslag is weliswaar tijdig gelegd onder de uitvaartonderneming, maar de onwaardige trekt zich hiervan niets aan en begraaft de overledene zelf. Levert dit een onttrekken in de zin van artikel 198 lid 1 Sr op? Is het laten onttrekken aan het beslag (de uitvaartonderneming stond erbij en keek erna) eveneens strafbaar?
De burgemeester geeft die maandag op mijn verzoek een vergunning af de overledene direct weer op te mogen graven. De wet bepaalt echter dat de rechthebbende op een particulier graf (in deze de onwaardige) eveneens moet instemmen met de opgraving. De onwaardige stemt hiermee niet in.
In kort geding oordeelt de rechter uiteindelijk over de vraag of de onwaardige zijn medewerking moet verlenen aan het (doen laten) opgraven en afgeven van het lichaam van de overledene aan de nabestaanden. Eén van de belangrijkste overwegingen van de rechter om de eisen van de nabestaanden toe te wijzen, is de vermoedelijke wens van de overledene (artikel 18 Wlb).
Het was een bewogen week. Ik wens de nabestaanden een mooi afscheid toe van hun geliefde. Dat zij haar rust mag vinden.

Advocaten in het verdachtenbankje

Gerald Roethof, Inez Weski, Khilid Kasem, Youssel Taghi. De lijst met namen van advocaten waar “een luchtje aan hangt”, wordt steeds langer. Eerstgenoemde wordt nu voor zes weken geschorst door de Raad van Discipline. Volgens de Raad is vast komen te staan dat hij informatie heeft gelekt. Daarnaast wordt Roethof voor nog eens vier weken geschorst voor eerder vastgestelde tuchtrechtelijke overtredingen. Die schorsing was eerder voorwaardelijk opgelegd. Lees hier verder.

Veel onterechte parkeerboetes in Randstad

De gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag schrijven zeer regelmatig onterecht parkeerbonnen uit. Dat schrijft Kassa, het consumentenprogramma deed navraag bij de genoemde gemeenten. Een meerderheid van mensen die bezwaar indiende kreeg gelijk. Lees hier verder.