Tuchtrechter gerechtsdeurwaarders: geen regeling tijdens loonbeslag

De tuchtrechter (Kamer voor gerechtsdeurwaarders) heeft een belangrijke uitspraak (1) gedaan in een zaak waarin een gerechtsdeurwaarder een regeling wilde treffen terwijl debiteurklant al te maken had met een loonbeslag. Volgens de tuchtrechter moet een gerechtsdeurwaarder terughoudend zijn bij het treffen van regelingen als er sprake is van loonbeslag. Omdat betrokkene dan moet leven van het bestaansminimum (beslagvrije voet) is er daardoor  geen verdere afloscapaciteit. Welke gevolgen heeft deze uitspraak en welke mogelijkheden hebben burger, schuldeiser en gerechtsdeurwaarder dan nog wel? Lees hier verder. Dat de uitspraak ook belangrijk is voor belastingdeurwaarders, moge duidelijk zijn.

Schuldenknooppunt brengt schuldenrust

Na een succesvolle proefperiode gaan de Belastingdienst en Dienst Toeslagen door met de samenwerking met het Schuldenknooppunt. Via het Schuldenknooppunt wisselen schuldeisers en schuldhulpverleners op een snelle, gelijke en betrouwbare manier gegevens uit. Zo worden mensen met problematische schulden beter en sneller  geholpen. Lees hier verder.

 

Wijziging van Leidraad Invordering

De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten. Dit besluit wijzigt de Leidraad Invordering 2008. Het beleid dat ziet op het berekenen van de nettowoonlasten bij de betalingscapaciteit voor uitstel van betaling en kwijtschelding wordt gewijzigd. Dit besluit treedt op 1 mei 2024 in werking. Lees hier verder.

Ruim 700.000 signalen voor vroegsignalering schulden

Gemeenten kregen vorig jaar flink meer huishoudens in beeld met een beginnende betalingsachterstand. Het aantal signalen dat ze kregen van verhuurders, zorgverzekeraars, drinkwater- en energiebedrijven ging met een kwart omhoog naar ruim 700.000. Lees hier verder.

Digitale verleidingen meest riskant voor jongeren

Beleidsbepalers en toezichthouders moeten aandacht blijven houden voor financieel kwetsbare consumenten in onze samenleving. In de huidige dynamische omgeving, met ontwikkelingen als finfluencers, klimaatrisico’s op de woningmarkt en kunstmatige intelligentie, pleit de bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Laura van Geest voor waakzaamheid bij de presentatie van het jaarverslag 2023. ‘Nieuwe risico’s voor schulden stapelen zich op. Met name jongeren staan bloot aan verlokkingen van buy now pay later (BNPL) (makkelijk en snel krediet), overmatig handelen in crypto’s en finfluencers’. Lees hier verder.

 

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is “minimaal”, onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt. Lees hier verder.

 

Rotterdamse filantropen lossen schulden gezinnen af

Het werd deze week breed opgepakt in de landelijke media: de gemeente Arnhem gaat met behulp van gelden van lokale stichtingen de schulden voor zo’n 40 tot 60 gezinnen aflossen. Maar aan de andere kant van het land, in Rotterdam, zijn Fonds De Loods en Stichting Nieuw Vaarwater, onderdeel van de filantropische instelling van de Rotterdamse miljardairsfamilie Van der Vorm, al enkele jaren met een soortgelijk project bezig. Zij losten al voor tientallen gezinnen de schulden op. En de kosten daarvan komen dus niet voor rekening van de belastingbetaler! Lees hier verder.

 

Landelijke bekostiging bewind onwenselijk

Demissionair minister Schouten vindt het geen goed idee om de financiering van schuldenbewind weg te halen uit de bijzondere bijstand en bij het rijk neer te leggen. Dat schrijft zij in een kabinetsreactie op een onderzoek door SEO. De brancheorganisaties voor bewindvoerders zouden wel graag zien dat het rijk die stap zet. Lees hier verder.

Belastingdienst versterkt weerbaarheid tegen ondermijning

De Belastingdienst gaat meer doen om de organisatie weerbaarder te maken tegen criminele ondermijning. Bijvoorbeeld door het oprichten van een eigen veiligheidsbureau, het verder verbeteren van de gebruikersregistratie  logging  van applicaties die door medewerkers van verschillende dienstonderdelen worden gebruikt en door het versterken van de screening van eigen en extern personeel. Lees hier verder.

Verschillen in aanpak schuldhulp en armoedebestrijding

Hoe help je inwoners met schulden? Verschillende gemeenten veranderden recent hun aanpak, om zo hun schuldhulp te verbeteren en armoede te bestrijden. Arnhem springt eruit met volledige kwijtschelding van schulden voor de bewoners van de armste wijk. Belangrijk bij dit alles is wel dat naast b.v. het kwijtschelden van schulden mensen worden begeleid bij het voorkomen van schulden. Want ook daar valt veel te winnen bij de aanpak van de schuldenproblematiek. Lees hier verder.