Welkom bij Deurwaarders Collectief Nederland

Verkoop in beslag genomen auto niet onjuist

ford mondeoIn een kort geding zaak bij de Rechtbank in Den Haag, werd geoordeeld dat de gemeente Den Haag geen misbruik van bevoegdheden ten laste kon worden gelegd vanwege de verkoop van een in beslag genomen auto. Eiser had een groot aantal naheffingsaanslagen parkeerbelastingen niet betaald, ook stonden er nog aanslagen gemeentelijke belastingen open.  De uitspraak van de voorzieningenrechter was duidelijk, hij wees het gevorderde door de eiser af  en veroordeelde deze tevens tot het betalen van de kosten.

 

Geen beslagvrije voet bij beslag op zorgtoeslag

rechtspraak1Het Gerechtshof in Den Haag oordeelde op 25 april 2017 in een Hoger beroepszaak, aangespannen tegen AGC Gerechtsdeurwaarders en Incasso, dat bij een beslag op zorgtoeslag geen beslagvrije voet mag worden toegepast. Lees hier verder.
   

Mensen met schulden niet goed in beeld

Lege portemonnee1Volgens de Algemene Rekenkamer heeft politiek Den Haag geen goed beeld van het juiste aantal mensen dat kampt met schulden. Ook het aantal mensen dat gebruik maakt van schuldhulpverlening is onbekend, verder is er geen goede registratie van “stille schuldenaren”, dit zijn mensen die geen gebruik maken van enige vorm van schuldhulpverlening. Naar schatting van de overheid zelf, kampt een op de vijf Nederlandse huishoudens met problematische schulden. Om consumenten te beschermen tegen hoge schulden, moeten telecomproviders vanaf 01 mei 2017 verplicht een inkomens- en lastentoets doen, voordat zij een krediet voor een mobile telefoon verstrekken. Vanaf 01 mei worden leningen voor mobile telefoons bij het BKR geregistreerd, de aanleiding hiervoor is dat mensen met problematische schulden ook vaak beschikken over de nieuwste mobile telefoons met daaraan gekoppelde dure abonnementen.

   

Mediation in strafzaken nu in het hele land

MediationSlachtoffers en daders in strafzaken kunen vanaf nu in het hele land onder begeleiding met een mediator ingesprek gaan. De financiering van 1,5 miljoen euro is rond. De afgelopen 3 jaar werd met succes geëxperimenteerd met mediation in strafzaken bij rechtbanken in 6 arrondissementen (Noord-Holland, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Zeeland-West-Brabant en Oost-Brabant). Voor de andere rechtsgebieden (civiel en bestuur) was mediation, waarbij partijen onder begeleiding van een mediator in gesprek gaan, al ingeburgerd. Als mensen ervoor open staan, kan mediation een waardevolle aanvulling zijn op een rechtszaak. Dit geldt helemaal als mensen na de rechtszaak nog met elkaar door moeten of elkaar tegen kunnen komen. Mediation helpt slachtoffers vaak bij de verwerking van leed. In de experimenten slaagde 78 procent van de gestarte mediations.

Lees meer: Mediation in strafzaken nu in het hele land

   

Deurwaarderstarieven

TarievenDe kosten welke belastingdeurwaarders in rekening brengen zijn voor iedereen duidelijk en vastgelegd in de Kostenwet. Bij gerechtsdeurwaarders ligt dat geheel anders en het onderwerp is voor de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) zodanig, dat men overweegt om bij verordening in te grijpen. Bewust verkeerd in rekening gebrachte tarieven maar ook werken op basis van no cure, no pay is onwenselijk. Bij dit laatste komt het voortbestaan van een deurwaarderskantoor wellicht in gevaar. Het oneigenlijk gebruik maken van de derdengelden-rekening kan ook als oorzaak hebben het in rekening brengen van verkeerde/te lage tarieven voor de uitgevoerde handelingen.

   

Grote brand bij veilingbedrijf

brand BVABij het succesvolle onlineveilingbedrijf BVA Auctions in Amersfoort zijn op 29 april meer dan 100 auto’s, waaronder een aantal dure Tesla’s, en 20 scooters geheel verloren gegaan. Brandweerkorpsen uit de regio schoten hun Amersfoortse collega’s te hulp waardoor het overslaan van de brand naar andere loodsen kon worden voorkomen. BVA verkoopt ook door de Belastingdienst in beslaggenomen zaken en het bedrijf is in een vrij korte tijd een grote speler op de markt van onlineveilingen geworden. In 2013 werd een presentatie gegeven tijdens de DCN studie- en actualiteitendag om ook gerechtsdeurwaarders kennis te laten maken met werkwijze van het bedrijf.

   

Andere aanpak schuldenproblematiek

Niet meer zien zittenNiet direct boetes of een deurwaarder op bezoek, maar een goed gesprek. Dit is zo ongeveer de werkwijze van zorgverzekeraar CZ en Nieuwsuur ging bij deze organisatie op bezoek. Vanuit CZ wordt er medewerking verleend aan de DCN studie- en actualteitendag 2017, zo ook door Stadsring51/Het geldloket (zie daarvoor bij Bekijk ook)

   

Pagina 11 van 64