Welkom bij Deurwaarders Collectief Nederland

Niet zo slim

blauwe envelopEen Haagse ondernemer met een belastingschuld, vond het geen goed idee dat in verband met deze schuld zijn auto zou worden verkocht. Met een vervalst document dacht hij de uitvoerende deurwaarder om de tuin te kunnen leiden. Dit bleek een misrekening, de deurwaarder vertrouwde e.e.a. niet en nam contact op met de opdrachtgever. Als resultaat kwam de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) in actie. Deze nam vervolgens een computer, valse facturen en contant geld in beslag. De ondernemer werd aangehouden, hij wordt verdacht van onjuiste aangiften omzet- en inkomstenbelasting.  

 

Meer weerstand tegen pin-only

stadhuisDe Nationale ombudsman gaf al eerder aan het onwenselijk te vinden dat er in een aantal stadhuizen geen contante betalingen meer wordt geaccepteerd. De Tweede Kamer (in de persoon van Ronald van Raak en Renske Leijten) laat nu ook van zich horen. Lees hier verder.
   

Bejaarde bijt van zich af

agressieEen deurwaarder die met assistentie van een politieagent beslag wilde leggen op de inboedel van een 52-jarige schuldenaar in Edegem (België), werd niet met open armen ontvangen. Toegang tot de woning werd ontzegd, enig duw- en trekwerk was het gevolg. De extra ingeroepen politie-assistentie kwam ter plaatse, zo ook de ouders van de schuldenaar. De 84-jarige moeder werd vervolgens verbaal agressief en beet een agent in de pols. De correctionele rechtbank van Antwerpen kon het gedrag van de vrouw en haar zoon niet waarderen. De vrouw werd veroordeeld tot een jaar cel en een boete van 600 euro, de zoon verdwijnt voor zes maanden in het cachot.

   

Wietkwekerij in woning

politieRegelmatig komt het voor, een deurwaarder die een wietkwekerij aantreft bij het bezoek aan een woning. Zo ook op dinsdag 20 maart 2018 in Pumerend aan de Meeuwstraat. Daar werd in de slaapkamer een kleine wietkwekerij met 30 planten aangetroffen. De planten en de apparatuur zijn in beslag genomen, een 41-jarige man en een 39-jarige vrouw zijn door de politie aangehouden.
   

Waternet gaat nat

woonboot1Een medewerker van de crediteurenadministratie van Waternet heeft maar liefst 1,5 miljoen euro verduisterd. Hij verwisselde het banknummer van te betalen facturen en zorgde ervoor dat betalingen werden gedaan naar zijn bankrekening. Waternet zou overigens al enige tijd geleden zijn gewaarschuwd over een lek in het betaalsysteem.  De betrokken medewerker loste van de onterecht ontvangen bedragen diverse schulden en de hypotheek op zijn woonboot af. Verder vergokte hij een groot bedrag. ING-bank waarschuwde Waternet over de flinke bedragen welke aan de fraudeur werden voldaan. Daarop werd actie ondernomen, deze bestond o.a. uit het inschakelen van een deurwaarder om beslag te leggen op de woonboot. Verder is er aangifte gedaan, een strafrechtelijk onderzoek loopt nog.

   

Financiële zorgen

portemonneeEen onderzoek van de Volksbank onder bijna 1400 Nederlanders heeft uitgewezen dat 34 procent hiervan bezorgd is over de eigen financiële situatie. Opleidingsniveau, hoogte van het inkomen, leeftijd, woonsituatie en geluksgevoel spelen hierbij een rol. Zo hebben lager opgeleiden meer geldzorgen (37 procent) dan mensen met een hoger opleidingsniveau (29 procent) en hebben mensen met een beneden modaal inkomen (41 procent) meer financiële zorgen dan zij met een bovenmodaal inkomen (26 procent) procent). Ook maken huurders zich meer zorgen om hun financiën dan mensen met een eigen woning. Nederlanders boven de 66 jaar maken zich het minst zorgen om hun financiën. Aanhoudende zorgen over de eigen financiën kunnen de problemen ook verergeren. Stress zorgt voor een daling van zo’n 10 procent van de intelligentie en kan leiden tot domme besluiten. Ook komt hierdoor ontwijkingsgedrag voor, men bekijkt bankafschriften niet meer, enveloppen worden niet meer geopend, rekeningen blijven onbetaald. Een gedrag dat ook door schuldhulpverleners en deurwaarders wordt geconstateerd bij huisbezoeken. De toenemende digitalisering van het betaalverkeer zou mede een oorzaak zijn van het verliezen van grip op de eigen financiën. Bij het fysiek waarnemen van de financiën (contant geld) worden minder schulden opgebouwd, creditcards daarentegen kunnen uitnodigen tot het doen van impulsaankopen. De afrekening komt immers later.

   

Onduidelijkheid troef

uitspraak rechtbankEen vordering van een zorgverzekering bleek niet over te betalen premie te gaan, maar over het eigen risico dan wel over de kosten die voor rekening van de verzekerde zijn. Verder was er onduidelijkheid over door de zorgverzekering aan verzekerde gestuurde brieven (waren deze wel aangekomen?) en de zogenaamde “viertiendagenbrief” van de deurwaarder. De Kantonrechter deed uitspraak.

   

Pagina 9 van 75