Welkom bij Deurwaarders Collectief Nederland

Cursus niet bijgewoond: geen punten

03 oktober 2018Een advocaat die PO-punten dacht te kunnen incasseren door uitsluitend het zetten van handtekeningen en niet door het bijwonen van de cursus, kwam bedrogen uit. Verder leverde het hem een berisping op van de Raad van Discipline. Lees hier verder.

Tijdens DCN-dagen wordt strikt toegezien op het bijwonen van de studiedag. Cursisten die (ruim) voor het einde van de studiedag vertrekken moeten er rekening mee houden dat er een puntenaftrek kan komen op aangegeven toegekende PE-punten.

 

Klacht over onterecht in rekening gebrachte kosten

TarievenDe Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR) heeft op 24 mei een klacht ingediend bij de Kamer voor  Gerechtsdeurwaarders over  onrechtmatig handelen en het onjuist in rekening brengen van kosten. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) deelt de mening van de LOSR niet en stelt dat de deurwaarderskantoren waartegen de klacht is ingediend wel juist hebben gehandeld. Lees hier verder.

   

Aanpak schuldenproblematiek

schulden (3)Het kabinet onderzoekt of het minimumbedrag van 40 euro incassokosten bij kleine vorderingen verlaagd kan worden voor mensen die in de schulden zitten. Ook start dit jaar nog een experiment met een schuldenrechter waarbij de schulden van een persoon bij een en dezelfde rechter worden afgehandeld. En voor de zomer volgt de consultatie van het wetsvoorstel waarin onder andere wordt geregeld dat mensen bij beslag op een bankrekening voldoende geld overhouden om van te leven. Staatssecretaris van Ark (Sociale zaken en Werkgelegenheid) spreekt over de schuldenproblematiek tijdens de DCN studie- en actualiteitendag op 03 oktober in Nijkerk. Lees hier verder.

   

Overleden tijdens huisuitzetting

uitzetting leegstandIn het Belgische Roeselare is tijdens een woningontruiming door een deurwaarder en politieagenten, de huurder van de woning overleden. De emoties liepen tijdens de ontruiming zodanig op, dat extra politie-assistentie nodig was. Toen de 27-jarige bewoner geboeid naar buiten werd gebracht zakte hij in elkaar en overleed ter plaatse. Naar de exacte doodsoorzaak wordt een onderzoek ingesteld.

   

Vlammend protest

brandweer 2Een Engelsman kon zich niet vinden in de actie van een deurwaarder en het gelegde beslag op zijn inboedel. De spullen van de 65-jarige man werden uit zijn huis gehaald en in een verhuiswagen gezet. Vervolgens gooide hij daar echter benzine overheen en stak dit aan, tot ontsteltenis van de verhuizers. Daarna stond  hij vervolgens ‘rustig’ te kijken hoe de boel vlamvatte, en besloot onder het genot van een kopje thee (!) de politie en brandweer op te wachten. Dit onder het credo ”als ik mijn spullen niet kan hebben, dan mag niemand ze!”  De brand, met een geschatte schade van ruim 34.000 pond, werd geblust en de brandstichter werd opgepakt. Een celstraf zal waarschijnlijk de consequentie zijn van zijn actie.
   

Toezicht op bewindvoering kan beter

onvermogenSinds 2016 bestaat er wel een Landelijk Kwaliteitsbureau. Dat toetst of een beginnende bewindvoerder voldoet aan de opleidingseisen en een degelijk ondernemingsplan heeft. Daarnaast voert het bureau jaarlijks controles uit. Zo probeert het kwaliteitsbureau te voorkomen dat een slechte bedrijfsvoering leidt tot het omvallen van kantoren. Met het functioneren van een bewindvoerder in individuele dossiers bemoeit het bureau zich niet. Onderzoeksjournalistiek Investico en Nieuwsuur constateerden tekortkomingen. Lees hier verder. Ook in de Tweede  Kamer kwam dit onderwerp aan de orde. Van Nispen en Van Dijk (SP) stelden vragen, minister Dekker gaf antwoord. Lees hier verder.

   

Belastingdienst in de problemen

belastingdienst (2)Van een goed functioneren van de Belastingdienst is bijna geen sprake meer. Aanhoudende ICT-problemen in combinatie met een tekort aan deskundig personeel liggen aan de basis van de nu ontstane situatie. Van de omstreden zeer riante vertrekregeling maakte niet alleen de lager opgeleide ambtenaren gebruik, het midden-en hoger kader (waaronder deurwaarders) liet deze vertrekpremie ook niet aan zich voorbij gaan. De regeling kostte daardoor veel geld en een onbedoelde personeelsleegloop was het resultaat. Controle en handhaving (waaronder inning van verschuldigde belastingen) kunnen in het gedrang komen. Naar verluidt zijn de ICT-problemen niet voor 2020 opgelost. Al met al een zorgelijke ontwikkeling.

   

Pagina 9 van 77