Welkom bij Deurwaarders Collectief Nederland

Geen agressie volgens het Hof

uitspraak rechtbankHet gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft een 48-jarige vrouw uit Hardinxveld vrijgesproken van geweld tegen een deurwaarder. De politierechter oordeelde eerst anders en veroordeelde de vrouw tot een boete van € 500,-- wegens mishandeling. Het Hof interpreteerde de getoonde beelden van het incident op een andere wijze en sprak de vrouw vrij. Ze werd overigens in een andere zaak wegens smaad tegen een advocaat wel veroordeeld.

 

Geen opdracht = geen geld

contractDe Kamer voor gerechtsdeurwaarders stelde een klager in het gelijk in een zaak tegen twee deurwaarders. Klager stelde dat hij slechts informatie had ingewonnen over een te volgen procedure, de deurwaarders stelden dat hij een incasso-opdracht had gegeven. De Kamer oordeelde.

   

Boete voor incassobureau

logo-acm-nlDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een boete opgelegd aan incassobureau Credit Invest, beter bekend onder de naam De Nederlandse Incassocentrale, en zijn leidinggevende. De ACM heeft dit bedrijf een boete opgelegd van in totaal 415.000 euro voor het onder druk zetten van consumenten om ongeldige rekeningen te betalen. Daarnaast heeft de ACM een toezegging geaccepteerd van incassobureau Intrum Justitia. Het bedrijf zegt toe dat het een consumentgerichte werkwijze zal hanteren.

Lees meer: Boete voor incassobureau

   

Terugloop in aantal deurwaarders

deurwaardersmapHet aantal geregistreerde gerechtsdeurwaarders in ons land is in vijf jaar tijd met 166 verminderd. In 2013 kon een beroep worden gedaan op 962 deurwaarders, op dit moment is dit aantal gedaald naar 796. Oorzaak is dat steeds minder MKB-ers zaken uit handen geven vanwege de te hoge griffierechten. Het wordt daardoor een te groot risico om een incassozaak te beginnen, niet iedere zaak wordt gewonnen en ook bij iedere gewonnen zaak is het verhalen van de schuld inclusief de kosten geen zekerheid. De problemen bij het beroep van gerechtsdeurwaarders is ook terug te vinden in het aantal cursisten dat zich voor de opleiding meldt. Bij de Hogeschool Utrecht waar de opleiding tot kandidaat-gerechtsdeurwaarder kan worden gevolgd, is de tanende interesse inmiddels goed merkbaar.

   

Invoned overgenomen door GGN

GGN InvonedMet de overname van Invoned gaat gerechtsdeurwaarderorganisatie GGN ook de inning van fiscale vorderingen verder uitbreiden.

“Invoned heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. Daarbij is de behoefte ontstaan aan een stevige partner, om zo te kunnen blijven voldoen aan de toenemende en meer gespecialiseerde vraag naar invorderings-en incassowerkzaamheden. Door het samengaan met GGN ontstaat er een perfecte landelijke dekking van deurwaarders en komt een organisatie tot stand die, in de lokale belastingwereld, in staat én wettelijk bevoegd is alle voorkomende invorderings-en incassowerkzaamheden uit te voeren. Zoals bijvoorbeeld de invordering van alle voorkomende lokale belastingen, terugvordering én verhaal ingevolge de Participatiewet en de WMO, alsmede de incasso van overige private vorderingen in het publieke domein. Dé basis voor een sterke marktpositie.” Aldus J.J. Scholten, directeur van Invoned.

Met 14 eigen incasso- en gerechtsdeurwaarderskantoren verspreid over het land en 1.000 medewerkers, onder wie 100 gerechtsdeurwaarders, 400 incassospecialisten en 35 juristen, is GGN de grootste gerechtsdeurwaarder- en incasso organisatie van Nederland.

   

Agressie tijdens beslaglegging

agressieBij onze zuiderburen liep een beslaglegging uit de hand. Toen de uitvoerende deurwaarder in Lokeren een gezin bezocht om beslag te leggen om hun eigendommen, werd de man verbaal agressief en dreigde met fysiek geweld. De ingeroepen politie kwam ter plaatse, een agent raakte vervolgens zelfs gewond door opgelopen klappen. Aangezien ook de echtgenote en zoon zich er ook mee bemoeiden, zullen alle drie worden gedagvaard.
   

Vragen en antwoorden

vraag-antwoordKamerleden van Dijk en van Nispen (beide SP) stelden vragen over incassobureaus en gerechtsdeurwaarders naar aanleiding van het artikel “Incasso-oplichting blijft ongemoeid”, Minister Dekker (Rechtsbescherming) gaf antwoord. Lees hier verder.

   

Pagina 6 van 69